Δεκεμβρίου 18, 2023

Χρήση του τελικού προϊόντος

Τα προϊόντα του κριθαριού προορίζονται κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών, για ανθρώπινη κατανάλωση και τη ζυθοποιία.
Χρήση του τελικού προϊόντος
Χρήση του τελικού προϊόντος

Παραγωγή κριθαριού για ανθρώπινη κατανάλωση

Το κριθάρι που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι κατά βάση αποφλοιωμένο. Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα διατηρώντας την σε χαμηλά επίπεδα (κατάλληλο για διαβητικούς), ενώ παράλληλα βοηθούν στη μείωση των τιμών της χοληστερίνης, καθώς και αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Παραγωγή κριθαριού για ζωοτροφή

Το κριθάρι που προορίζεται για ζωοτροφή είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Χορηγείται στα ζώα αλεσμένο σε νιφάδες ή σβώλους. Ακόμα και το υποπροϊόν από τη διαδικασία της βυνοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή. Ο φλοιός του σπόρου έχει γενικά μικρή πεπτικότητα από τα ζώα, ωστόσο σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο ποικιλίες χωρίς φλοιό, που είναι πιο εύπεπτες, με ακόμα υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως για τα πουλερικά και τους χοίρους.

Παραγωγή κριθαριού για βυνοποίηση

Το κριθάρι είναι το βασικότερο σιτηρό για την παρασκευή βύνης. Η βύνη αποτελεί το ένα από τα τέσσερα βασικά συστατικά για την παραγωγή μπίρας μαζί με τον λυκίσκο, το νερό και τη μαγιά. Η βυνοποίηση είναι η διαδικασία της ελεγχόμενης βλάστησης των σπόρων με σκοπό την παραγωγή αμυλασών που υδρολύουν το άμυλο σε δεξτρίνες και ζυμώσιμα σάκχαρα. Η βύνη περιέχει 60-65% αδιάλυτο άμυλο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπίρας, αποσταγμένης αλκοόλης, σιροπιού βύνης, βυνοποιημένου γάλακτος, αρωμάτων και πολλών τροφών. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για το σκοπό αυτό είναι συνήθως λιγότερο αποδοτικές, συγκριτικά με αυτές για κτηνοτροφική χρήση.

Οι κόκκοι που παράγονται και τελικά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζύθου θα πρέπει να είναι ομοιόμορφοι, με λεπτό φλοιό, μεγάλη βλαστική ικανότητα, υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και χαμηλή σε πρωτεΐνη. Η υψηλή περιεκτικότητα των κόκκων σε πρωτεΐνη, μειώνει τη διαύγεια της μπίρας (μη επιθυμητό χαρακτηριστικό από τη βιομηχανία και τους καταναλωτές).