Τι είναι οι βιοδιεγέρτες

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που δημοσιεύεται στο Νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Λιπασμάτων, οι βιοδιεγέρτες είναι προϊόντα λίπανσης που διεγείρουν τις διαδικασίες θρέψης των φυτών ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά στοιχεία, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση ενός ή περισσότερων χαρακτηριστικών τους. Ένας βιοδιεγέρτης επηρεάζει θετικά την αποδοτικότητα χρήσης των θρεπτικών στοιχείων, την αντοχή των φυτών σε συνθήκες αβιοτικών καταπονήσεων (στρες), τα χαρακτηριστικά της ποιότητας παραγωγής και τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων που συγκρατούνται στο έδαφος και στη ριζόσφαιρα.

Οι βιοδιεγέρτες είναι μια κατηγορία προϊόντων που ξεκίνησαν να μελετώνται από το 1933 (Yakhin et al., 2017) ωστόσο, η παρουσία τους γίνεται σταδιακά εντονότερη λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στη γεωργία η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο αισθητή έχοντας σε πολλές περιπτώσεις δραματικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή. Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται ακραίες καιρικές συνθήκες που μπορεί να μειώσουν σημαντικά έως και ολοκληρωτικά την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι βιοδιεγέρτες ανήκουν στα ειδικά προϊόντα θρέψης αφού, η επίδραση που ασκούν στα φυτά σχετίζεται με το μεταβολισμό τους και την ικανότητα που έχουν να μεταβάλλουν τις φυσιολογικές διεργασίες τους. Τα φυτά που δέχονται την επίδραση ενός βιοδιεγέρτη, γίνονται ανθεκτικότερα σε ακραίες περιβαλλοντικές (αβιοτικές) συνθήκες όπως η ξηρασία, ο καύσωνας, ο παγετός και η υψηλή αλατότητα. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από παράγοντες, όπως η θρεπτική κατάσταση των φυτών, οι εδαφικές ιδιότητες και οι συνθήκες καταπόνησης που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου (Kelting, et al. 1998; Jardin 2015; Calvo et al., 2014).

Οι βιοδιεγέρτες διακρίνονται σε δύο υπό κατηγορίες:

  1. τους μικροβιακούς βιοδιεγέρτες φυτών, που περιέχουν μικροοργανισμούς
  2. τους μη μικροβιακούς βιοδιεγέρτες φυτών

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των βιοδεγερτών είναι ποικίλες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε αυτούσιες, είτε μετά από επεξεργασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι βιοδιεγέρτες να προσδιορίζονται περισσότερο από τον τρόπο δράσης τους και όχι από τη σύνθεσή τους, η οποία άλλωστε μπορεί να περιέχει πληθώρα συστατικών (Kelting et al., 1998; Jardin 2015; Halpern et al., 2015; Bulgari et al., 2015).

YARA_FARM_02_2777_1600X500.jpg

BIOTRYG™

Συνδυάζοντας την θρέψη και τη φυσιολογία των φυτών, η Yara διαθέτει εξειδικευμένα προϊόντα βιοδιεγερτών, που ενεργοποιούν τις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών, ενισχύουν την ανάπτυξή τους, διεγείροντας την πρόσληψη και αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων.

Οι βιοδιεγέρτες της Yara παράγονται με την τεχνολογία BIOTRYG™. Η τεχνολογία BIOTRYG™ ενσωματώνεται στα σκευάσματα βιοδιεγερτών που προορίζονται για διαφυλλικές εφαρμογές, υδρολιπάνσεις, επενδυτικά σπόρων και επικαλυπτικά λιπασμάτων.

Το όνομα BIOTRYG προκύπτει από το συνδυασμό των συνθετικών "bio", πρώτο συνθετικό της λέξης βιο-διεγέρτης και της παλιάς νορβηγικής λέξης «tryggr», που σημαίνει εμπιστοσύνη.

Ενισχύουμε το φυσικό δυναμικό των καλλιεργειών σας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν τις καλλιέργειες να φτάσουν το μέγιστο δυναμικό παραγωγής τους, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι διάφορες συνθήκες αβιοτικών καταπονήσεων που στρεσάρουν τα φυτά. Η αυξανόμενη έκθεση των καλλιεργειών σε αβιοτικές καταπονήσεις οδήγησε τη Yara να αναπτύξει τη σειρά βιοδεγερτών με την τεχνολογία BIOTRYG™.

Η τεχνολογία BIOTRYG™ δρα σε συγκεκριμένες διαδικασίες του μεταβολισμού των φυτών, ενεργοποιώντας τις φυσιολογικές διεργασίες τους και ενισχύοντας την πρόσληψη και αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος.

Η καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και η ομαλότερη λειτουργία τους σε συνθήκες αβιοτικών καταπονήσεων (στρες), βοηθούν τα φυτά να προσεγγίσουν καλύτερα το δυναμικό παραγωγής τους.

Η απόδοση και η επιτυχία των βιοδεγερτών YaraVita BIOTRYG™ βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Γνώση: Η βαθιά γνώση μας στην θρέψη των καλλιεργειών που πλαισιώνεται από ένα εξειδικευμένο και πλήρες πορτοφόλι λιπασμάτων, καθιστά τη Yara τον ιδανικό φορέα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων σε κάθε καλλιέργεια.

Τεχνολογία και Πρωτοπορία: Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Yara σε συνεργασία με στρατηγικούς συνεργάτες, έχει αναπτύξει υψηλής ποιότητας πρωτοποριακά σκευάσματα κατάλληλα για εξειδικευμένες εφαρμογές στις καλλιέργειες.

Βιωσιμότητα: Η τεχνολογία BIOTRYG™ είναι βιώσιμη για το περιβάλλον, τους παραγωγούς και τον πλανήτη αφού, μεγιστοποιεί τις αποδόσεις και την ποιότητα της παραγωγής βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά τους, ακόμα και σε δύσκολες καλλιεργητικές συνθήκες.

Γιατί η τεχνολογία BIOTRYG™ είναι η καλύτερη επιλογή για τους παραγωγούς που επιζητούν μια ολοκληρωμένη λύση;

  • Αποτελεί δοκιμασμένη τεχνολογία σε μεγάλο εύρος κλιματικών συνθηκών, παγκοσμίως.
  • Προσφέρει ευελιξία στην εφαρμογή αφού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις καλλιέργειες είτε διαφυλλικά, είτε με υδρολιπάνσεις, είτε και ως επενδυτικό σπόρων στις εκτατικές καλλιέργειες.
  • Η Yara, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, παρέχει στους παραγωγούς συνεχή υποστήριξη σχετικά με τη συνδυαστικότητά των σκευασμάτων με λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα - εφαρμογή TankmixIT
  • Είναι σκευάσματα που συναντούν τα πολύ υψηλά ποιοτικά κριτήρια παραγωγής που θέτει η Yara παγκοσμίως.