Ιουνίου 13, 2024

Η Yara εγκαινιάζει ένα εργοστάσιο ανανεώσιμου υδρογόνου: «Ένα σημαντικό ορόσημο»

10 Ιουνίου 2024. Η Yara International εγκαινιάζει επίσημα το εργοστάσιο ανανεώσιμου υδρογόνου στην Herøya, Νορβηγία. Η Yara παράγει πλέον ανανεώσιμο υδρογόνο και αμμωνία και έχει ήδη παραδώσει τους πρώτους τόνους λιπασμάτων από ανανεώσιμη αμμωνία που παράγεται σε αυτό το εργοστάσιο. «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη Yara και για την απανθρακοποίηση της αλυσίδας αξίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων, των καυσίμων της ναυσιπλοΐας και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών», αναφέρει ο Svein Tore Holsether, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Yara.
Το εργοστάσιο ανανεώσιμου υδρογόνου της Yara
Το εργοστάσιο ανανεώσιμου υδρογόνου της Yara

Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός κ. Jonas Gahr Støre εγκαινίασε σήμερα τη μονάδα ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος 24 MW στο βιομηχανικό πάρκο της Herøya, τη μεγαλύτερη του είδους της που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Το υδρογόνο παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη και μειώνοντας ετησίως 41.000 τόνους εκπομπών CO2 από τη μονάδα παραγωγής.

«Αυτό είναι ένα πρωτοποριακό έργο και μια απόδειξη της αποστολής μας να θρέψουμε υπεύθυνα τον παγκόσμιο πληθυσμό και να προστατεύσουμε τον πλανήτη. Θέλω να ευχαριστήσω τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που εργάστηκαν εντατικά για να θέσουν σε λειτουργία αυτήν τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής, την Enova για την υποστήριξη του έργου, τους συνεργάτες μας και τους πρωτοπόρους συνεργάτες μας που είναι οι πρώτοι που ηγούνται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παραδώσαμε τους πρώτους τόνους λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη Lantmännen, μια συνεργασία που χρησιμεύει ως συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο απαιτείται συνεργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τροφίμων για την  απανθρακοποίηση. Μαζί, κάναμε αυτό το σημαντικό βήμα προς την απανθρακοποίηση σε τομείς που είναι δύσκολο να περιοριστούν», σημειώνει Svein Tore Holsether.

Τα λιπάσματα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα που παράγονται και παραδίδονται θα αποτελούν μέρος ενός νέου χαρτοφυλακίου που θα ονομάζεται Yara Climate Choice. Αυτές οι λύσεις θα ωφελήσουν τις καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση της αλυσίδα αξίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων. Εκτός από τα λιπάσματα που παράγονται με ηλεκτρόλυση νερού και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα λιπάσματα που βασίζονται σε αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγονται με δέσμευση άνθρακα (Carbon Capture Storage - CCS) θα αποτελέσουν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της Yara στο μέλλον.

«Η ανανεώσιμη αμμωνία είναι ένα σημαντικό μέρος της πρόκλησης της απανθρακοποίησης, ωστόσο η ανάπτυξή της σε κλίμακα απαιτεί χρόνο. Καθώς ο κόσμος πλησιάζει ταχέως προς το 2030, εργαζόμαστε επίσης για την παραγωγή αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με CCS για να ενεργοποιηθεί η οικονομία υδρογόνου και να αναπτυχθούν οι αναδυόμενες αγορές για αμμωνία χαμηλών εκπομπών», λέει ο Hans Olav Raen, Διευθύνων Σύμβουλος της Yara Clean Ammonia

Το 2023, η Yara υπέγραψε μια δεσμευτική συμφωνία μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 με τη Northern Lights, την πρώτη παγκοσμίως διασυνοριακή συμφωνία CCS σε ισχύ. Η Yara στοχεύει να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 800.000 τόνους από την παραγωγή αμμωνίας στο Yara Sluiskil. Η Yara αξιολογεί επίσης την κατασκευή ενός έως δύο παγκόσμιας κλίμακας μονάδων παραγωγής αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με CCS στις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος πρέπει να δράσει επειγόντως σε πολλαπλά επίπεδα για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και το CCS είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για την ταχεία και κερδοφόρα απανθρακοποίηση. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις, προβλέψιμες συνθήκες, μαζική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύων, συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία και μια ώριμη αγορά όπου η ζήτηση και η προσφορά αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Οι εταιρίες που θα το λάβουν σοβαρά υπόψη θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στη Yara, έχουμε ήδη μειώσει τις εκπομπές μας κατά 45% από το 2005 και με τη στρατηγική μας να παραδίδουμε κερδοφόρες λύσεις για απανθρακοποίηση, γρήγορα και σε κλίμακα, που παράγονται τόσο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και με CCS, είμαστε σε μοναδική θέση να προσφέρουμε στην κοινωνία, τους συνεργάτες μας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ευρύτερα», λέει ο Svein Tore Holsether.

Το υδρογόνο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αμμωνίας, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στη ναυτιλία. Η αμμωνία είναι επίσης ένας αποτελεσματικός φορέας ενέργειας και υδρογόνου.

 

Σχετικά με τη Yara International

Αποστολή της Yara είναι να θρέψει υπεύθυνα τον παγκόσμιο πληθυσμό και παράλληλα να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη. Ακολουθούμε μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της μείωσης των εκπομπών από την παραγωγή προϊόντων θρέψης και την ανάπτυξη λύσεων ενέργειας χαμηλών εκπομπών. Η φιλοδοξία της Yara επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός διατροφικού μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που δημιουργεί αξία για την κοινωνία, τους πελάτες, και τους εμπλεκόμενους φορείς ευρύτερα και προσφέρει μια πιο βιώσιμη αλυσίδα αξίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Για να οδηγήσει αυτόν τον πράσινο μετασχηματισμό στην παραγωγή λιπασμάτων, αλλά και σε άλλους ενεργοβόρους κλάδους, η Yara παράγει αμμωνία με σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές. Παρέχουμε ψηφιακά εργαλεία για την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας και συνεργαζόμαστε στενά με τους συνεργάτες μας από την αλυσίδα αξίας τροφίμων για να μοιραστού-με τη γνώση μας και να προωθήσουμε αποτελεσματικές και αειφόρες λύσεις. Η Yara ιδρύθηκε το 1905 για να αντιμετωπίσει το αναδυόμενο, τότε, πρόβλημα της πείνας στην Ευρώπη. Σήμερα έχει καθιερωθεί ως η μοναδική εταιρία θρέψης με παγκόσμια παρουσία, με περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους και γραφεία σε πάνω από 60 χώρες. Το 2023 η Yara κατέγραψε κέρδη 15.5 δισ. δολάρια.

 

Σχετικά με το Yara Clean Ammonia

Η Yara Clean Ammonia βρίσκεται σε μοναδική θέση για να ενεργοποιήσει την οικονομία υδρογόνου σε μια αγορά που αναμένεται να αναπτυχθεί ουσιαστικά τις επόμενες δεκαετίες. Στοχεύουμε στη σημαντική ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης παγκοσμίως ως του μεγαλύτερου διανομέα αμμωνίας στον κόσμο, αποδεσμεύοντας την πράσινη και μπλε αλυσίδα αξίας και οδηγώντας στην ανάπτυξη καθαρής αμμωνίας παγκοσμίως. Βασιζόμενη στην παγκόσμια εμπειρία της Yara στην παραγωγή αμμωνίας, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εμπορία, η Yara Clean Ammonia εργάζεται για την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στα καύσιμα χαμηλών εκπομπών για τη ναυτιλία, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή τροφίμων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και την αμμωνία για βιομηχανικές εφαρμογές. Η Yara Clean Ammonia λειτουργεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο αμμωνίας με 15 πλοία και έχει, μέσω της Yara, πρόσβαση σε 18 τερματικούς σταθμούς αμμωνίας και πολλαπλούς χώρους παραγωγής και κατανάλωσης αμμωνίας σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα και τα EBITDA για το 2023 ήταν 1,9 δισ. USD και 101 εκατ. USD αντίστοιχα. Η Yara Clean Ammonia έχει την έδρα της στο Όσλο της Νορβηγίας.

www.yaracleanammonia.com