Δεκεμβρίου 15, 2023

Η Yara ανακοινώνει την εξαγορά της εταιρείας οργανικών λιπασμάτων, Agribios Italiana

Όσλο, 13 Δεκεμβρίου 2023: Η Yara ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας οργανικών λιπασμάτων, Agribios Italiana. Αυτή είναι η δεύτερη εξαγορά που πραγματοποιεί η Yara για να υποστηρίξει τη στρατηγική της για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο η Yara σηματοδοτεί τη δέσμευσή της για περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, επιπροσθέτως των ανόργανων λιπασμάτων, προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη της αναγεννητικής γεωργίας και τη βελτίωση της υγείας του εδάφους.
Yara Agribios Italy
Yara Agribios Italy

Συνδυάζοντας την εμπειρία της Agribios στα υψηλής ποιότητας οργανικά λιπάσματα στην Ιταλία, με την κλίμακα και το εύρος της Yara στην Ευρώπη, η Yara συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των αγροτών στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως της μεθόδου καλλιέργειάς τους. Η εξαγορά αυτή θα επιτρέψει στη Yara να συνεχίσει να συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αύξηση των γεωργικών εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας της ΕΕ.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε την Agribios στην οικογένεια της Yara," δήλωσε η Mónica Andrés Enríquez, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη στην Yara. "Η υγεία του εδάφους αποτελεί τη βάση για ανθεκτική παραγωγή στα καλλιεργούμενα φυτά και για βιώσιμη γεωργία. Αυτή η εξαγορά αντανακλά τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της υγείας του εδάφους, συνδράμοντας έτσι στην ανάπτυξη ενός διατροφικού μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αναπτύσσοντας το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων για τη θρέψη φυτών στην Ιταλία, μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αγρότες να παίρνουν αξία από την εφαρμογή κάθε θρεπτικού στοιχείου.

Η ισορροπημένη θρέψη των καλλιεργειών, σε συνδυασμό με καλές γεωργικές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία, είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση του εδάφους. Μια έρευνα με περισσότερες από εκατό μακροχρόνιες δοκιμές λιπασμάτων δείχνει ότι τα εδάφη που δέχτηκαν λίπανση έχουν υψηλότερο περιεχόμενο οργανικής ουσίας σε σχέση με τα εδάφη που δεν έχει γίνει εφαρμογή λιπάσματος. Η χρήση οργανικών θρεπτικών στοιχείων, επιπλέον των ανόργανων πηγών λίπανσης, οδηγεί σε υψηλότερο περιεχόμενο οργανικής ύλης στο έδαφος. Συνεπώς, η εξαγορά της Agribios θα επιτρέψει στη Yara  να μεγιστοποιήσει τις συνεργίες μεταξύ των οργανικών και των ανόργανων λιπασμάτων, οι οποίες είναι καίριας σημασίας για την ολοκληρωμενη προσέγγισή μας προς την αναγεννητική γεωργία. Η συνδυασμένη χρήση οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων βελτιώνει την υγεία του εδάφους, τη χρήση πόρων, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης θρεπτικών και ενισχύει την αντοχή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Yara," δήλωσε ο Giovanni Ravagnan, CEO της Agribios Italiana. "Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Agribios, καθώς φέρνουμε την εμπειρία μας στα οργανικά λιπάσματα στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε αυτήν τη νέα διαδρομή, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας νέας φάσης ανάπτυξης στο έτος της 50ης επετείου μας. Η νέα πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να υποστηρίξουμε τόσο τους παραγωγούς της βιολογικής, αλλά και της συμβατικής γεωργίας σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντάς τους προϊόντα που ενισχύουν την ποιότητα των καλλιεργειών και του εδάφους τους."

Η Agribios διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο οργανικών λιπασμάτων που παράγονται με τη χρήση ζωικών και γεωργικών παραπροϊόντων, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία. Με έναν όγκο περίπου 60.000 μετρικών τόνων που παράχθηκαν το 2022, η Agribios κατέχει περίπου το 10% του όγκου της αγοράς οργανικών λιπασμάτων στην Ιταλία. Με την εξαγορά της Agribios, η Yara θα γίνει πιο ισχυρή στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά οργανικών λιπασμάτων στην Ευρώπη. Η σημαντική θέση της Agribios στην αγορά σε συνδυασμό με την ισχυρή εμπορική παρουσία της Yara θα επιτρέψει την αύξηση των πωλήσεων στην αγορά οργανικών λιπασμάτων στην Ιταλία και στις γειτονικές χώρες κατά περίπου 30% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η Yara θα είναι επίσης σε θέση να προσφέρει τα προϊόντα της Agribios σε πελάτες εκτός Ιταλίας χάρη στο καλά δομημένο δίκτυο πωλήσεων και διανομής της στην Ευρώπη. Εκτός από την Ιταλία, η Yara ήδη έχει ξεκινήσει τις πωλήσεις οργανικών λιπασμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, καθώς και στις περιοχές των Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών. Αναμένεται ότι η αγορά οργανικών λιπασμάτων στην Ευρώπη, η οποία παίζει ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και στη συνεισφορά στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, θα αυξηθεί σε ποσοστό σύνθετου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης (CAGR) 11,53% από το 2023 έως το 2030, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα αγορά της εταιρείας Kings Research.

Το 2021, η Yara απέκτησε την Ecolan, μια φινλανδική εταιρεία παραγωγής οργανικών λιπασμάτων. "Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε τους τρόπους ανάπτυξης του κλάδου οργανικών λιπασμάτων, προκειμένου να παρέχουμε στους παραγωγούς της Ευρώπης εξατομικευμένες λύσεις προσαρμοσμένες στις τοπικές και κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες ποικίλουν ανά χώρα."

Σχετικά με την Agribios Italiana

Από το 1973 η Agribios αναπτύσσει και παράγει οργανικά και οργανοχημικά λιπάσματα για βιολογική και συμβατική γεωργία, συνδυάζοντας την ποιότητα και την καινοτομία με ένα σταθερό όραμα σεβόμενη το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Η εταιρεία αποτελείται από 25 εργαζόμενους.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Canneto sull'Oglio (Mantua) και παρασκευάζει προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Η εταιρεία ακολουθεί προσεκτικά την εφοδιαστική αλυσίδα, ξεκινώντας από την επιλογή και τη μετατροπή των πρώτων υλών, μέχρι τη συσκευασία και τη διανομή.