Η αποκατάσταση των δένδρων μετά τον παγετό

Τις προηγούμενες ημέρες στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες παγετού. Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες είναι βέβαιο πως έχουν επηρεάσει τη φυσιολογική κατάσταση των δένδρων, είτε «φρενάροντας» προσωρινά τη λειτουργία τους, είτε προκαλώντας πιθανές ζημιές στους φυτικούς τους ιστούς.

Οι πιθανές ζημιές σχετίζονται με την ένταση και τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην κάθε περιοχή, όπως και με το φαινολογικό στάδιο ανάπτυξης των δένδρων. Όσο πιο προχωρημένα ήταν τα στάδια των δένδρων κατά τη διάρκεια της παγωνιάς, τόσο πιο εκτεθειμένα βρέθηκαν στις χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Τα φυλλοβόλα δένδρα που είχαν ήδη ενεργοποιηθεί και βρίσκονταν στα στάδια του φουσκώματος των οφθαλμών και της έναρξης της ανθοφορίας, δέχθηκαν σε διαφορετικό βαθμό την επίδραση του παγετού. Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στους οφθαλμούς και τα άνθη των δένδρων θα πρέπει να εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια να αποφασιστούν οι όποιες ενέργειες είναι να γίνουν για την ομαλή τους αποκατάσταση.

dentra2.jpg

Με σκοπό να διεγείρουμε και πάλι την ομαλή ανάπτυξη των φυτικών ιστών που δεν έχουν καταστραφεί από την παγωνιά, είναι σημαντικό να τροφοδοτήσουμε διαφυλλικά τα δένδρα μας με θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία που θα ενισχύσουν τις κυτταροδιαιρέσεις και τις μεταβολικές τους δραστηριότητες. Τα διαφυλλικά λιπάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να υποστηρίζουν μια ποιοτική ανθοφορία και καρπόδεση αλλά και μια ομαλή εξέλιξη των βλαστοφόρων ματιών.

Ο συνδυασμός του YaraVita BUD BOOST με το YaraVita BIOTRAC αποτελεί μια πλήρη και άκρως αποτελεσματική πρόταση διαφυλλικής εφαρμογής για την υποστήριξη των δένδρων μετά τον παγετό.

Το YaraVita BUD BOOST είναι ένα υγρό συμπυκνωμένο διάλυμα που συνδυάζει κύρια θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις. Το YaraVita BUD BOOST

  • Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σκεύασμα θρεπτικών στοιχείων για την περίοδο αυτή
  • Ενεργοποιεί την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη των φυτικών ιστών
  • Εφοδιάζει τα φυτά με ενέργεια
  • Διασφαλίζει μια ποιοτικότερη ανθοφορία
  • Διασφαλίζει μια επιτυχημένη καρπόδεση

Τo YaraVita BIOTRAC (βιοδιεγέρτης) είναι ένα υγρό σκεύασμα με επιλεγμένα βιοενεργά συστατικά από φύκια Ascophyllum nodosum (σακχαρο-αλκοόλες, αμινοξέα, οργανικά οξέα, πολυσακχαρίτες και βιταμίνες) που βοηθάει τα φυτά να ανακάμψουν από τον παγετό.

  • Ενεργοποιεί το μεταβολισμό των δένδρων
  • Προωθεί την ομαλή κυκλοφορία των χυμών στο εσωτερικό τους
  • Ευνοεί την ομοιόμορφη έκπτυξη των οφθαλμών
  • Βελτιώνει την άνθηση και την καρπόδεση
σιταρι
σιταρι

Κατεβάστε τα προγράμματα λίπανσης Yara

Kατεβάστε τον οδηγό λίπανσης της Yara για 12 καλλιέργειες που συναντάμε στην Ελλάδα και βελτιστοποιήστε την αποτελεσματικότητα χρήσης του αζώτου στα χωράφια σας!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ