Το YaraVita SAFE N βελτιώνει τα αρωματικά χαρακτηριστικά του κρασιού

Για περισσότερα από 4 χρόνια, η Yara σε συνεργασία με το Γαλλικό Κέντρο Ερευνών Οίνου (IFV) μελέτησαν την επίδραση της διαφυλλικής θρέψης του αμπελιού στη βελτίωση των αρωματικών χαρακτηριστικών του κρασιού. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η επίδραση της διαφυλλικής χορήγησης του YaraVita SAFE N 300 στη βελτίωση της έκφρασης των αρωματικών θειολών του κρασιού

Οι αρωματικές θειόλες προσδίδουν στο κρασί μια ευχάριστη για τον καταναλωτή, με φρουτώδη επίγευση που παραπέμπει σε εξωτικά φρούτα (φραγκοστάφυλο, γκρέιπφρουτ). Η θετική συμβολή τους στη γεύση των λευκών κρασιών, είναι τυπικής σημασίας για τα ποικιλιακά αρώματα των αμπελοπαραγωγικών ζωνών.

Το YaraVita SAFE N 300 εφαρμόστηκε διαφυλλικά στο στάδιο του περκασμού. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από την αλλαγή του χρώματος των ραγών από πράσινο σε κίτρινο για τις λευκές ποικιλίες και ερυθρό για τις ερυθρές, όπως και από αλλαγές στο μέγεθος, στην υφή και στη χημική σύσταση των ραγών. Οι ράγες γίνονται πιο μαλακές, πιο ελαστικές και εμπλουτίζονται με σάκχαρα, μειώνοντας σημαντικά την οξύτητά τους. Το στάδιο του περκασμού σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τον τρύγο και διαρκεί περίπου 15-20 ημέρες.

Η πρώτη εφαρμογή του YaraVita SAFE N 300 τοποθετείται στο ξεκίνημα του περκασμού και η δεύτερη 10 ημέρες αργότερα, με δόση 1.5 λίτρο/στρέμμα.

Η βελτίωση της έκφρασης των αρωματικών θειολών αξιολογήθηκε τόσο εργαστηριακά όσο και με τη διαδικασία της «τυφλής» γευσιγνωσίας, όπου εντοπίστηκαν οι υψηλότερες αρωματικές ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από τις εφαρμογές του YaraVita SAFE N 300.

Η εφαρμογή του YaraVita SAFE N 300 αποτελεί πλέον κοινή πρακτική σε όλη τη Γαλλία για τους αμπελουργούς που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αρώματα των κρασιών τους. Αν και οι θειόλες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ποικιλία Sauvignon Blanc, διαπιστώθηκε ότι συμβάλλουν επίσης στο ποικιλιακό άρωμα των κρασιών που παράγονται από άλλες έγχρωμες και λευκές ποικιλίες, όπως οι Gewürztraminer, Riesling, Semillon, Muscat, Manseng, Merlot και Cabernet Sauvignon.

Το YaraVita Safe N 300 είναι ένα πολύ ασφαλές, συμπυκνωμένο υγρό σκεύασμα αζώτου, σχεδιασμένο για διαφυλλικές εφαρμογές. Έχει εξαιρετικές ιδιότητες διαβροχής που διασφαλίζουν τη μέγιστη απορρόφησή του από το φυτό, αλλά και ασφάλεια για την καλλιέργεια. Αν και απορροφάται γρήγορα από τη φυλλική επιφάνεια, το 25% του ολικού αζώτου που περιέχει είναι σε μορφή αργής αποδέσμευσης ώστε να παρέχει μακράς διάρκειας δράση με τελικά λιγότερες επεμβάσεις από τον παραγωγό. Η υγρή του σύσταση ευνοεί την εύκολη δοσομέτρησή του, την καλύτερη διάχυσή του στο βυτίο καθώς και την άριστη συνδυαστικότητά του με άλλα σκευάσματα στο ψεκαστικό διάλυμα.

Συνδυάζεται άριστα με τα περισσότερα προϊόντα φυτοπροστασίας που χρησιμοποιούνται στο αμπέλι.