Διαφυλλικά λιπάσματα YaraVita και επιτυχημένη επανεκκίνηση των δένδρων μετά το λήθαργό τους

Την περίοδο που ακολουθεί χρονικά, τα φυλλοβόλα δένδρα βγαίνουν σταδιακά από το χειμερινό τους λήθαργο και ενεργοποιούνται ξανά. Με την επανεκκίνησή τους, οι χυμοί κυκλοφορούν στο εσωτερικό τους μεταφέροντας ουσίες, όπως οι υδατάνθρακες, τα ανόργανα στοιχεία και οι πρωτεΐνες, από τις ρίζες και τους βλαστούς όπου ήταν αποθηκευμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προς τους οφθαλμούς τους. Οι οφθαλμοί ενεργοποιούνται, καταναλώνουν τις ουσίες αυτές και εξελίσσονται σε άνθη και βλαστούς με φύλλα.

Τα δένδρα προσλαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα μέσω των φύλλων και των ριζών τους. Σε κάποια όμως φυλλοβόλα δένδρα όπως τα πυρηνόκαρπα, τα νέα φύλλα εμφανίζονται μετά την άνθηση, ενώ στα μηλοειδή και τα ακρόδρυα αν και εμφανίζονται νωρίτερα, δεν είναι αρχικά πλήρως λειτουργικά, αδυνατώντας έτσι να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες της άνθησης με νέα συστατικά. Το ίδιο ισχύει και για τις ρίζες των δένδρων που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του εδάφους την περίοδο αυτή, δεν είναι ακόμα λειτουργικές, για να απορροφήσουν ανόργανα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος και να καλύψουν τις πρώιμες ανάγκες τους.

Βασικό μέλημα την περίοδο αυτή είναι να προμηθεύσουμε τα δένδρα μας με νέα θρεπτικά στοιχεία που σε συνδυασμό με τα αποθέματά τους θα στηρίξουν μια ποιοτική ανθοφορία, μια επιτυχημένη καρπόδεση και μια ομαλή ανάπτυξη της νέας βλάστησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποθέματα των δένδρων δεν είναι επαρκή, επομένως θα πρέπει να επέμβουμε από νωρίς σχεδιάζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική θρέψης με διαφυλλικούς ψεκασμούς, από το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών έως και την έναρξη της άνθησης. Θα καλύψουμε έτσι τις αρχικές ανάγκες των φυτών, μέχρις ότου οι ρίζες να μπουν σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας και να απορροφήσουν σε μεγαλύτερες ποσότητες τα θρεπτικά στοιχεία που παρέχουμε με τα λιπάσματα του εδάφους.

Θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο, το βόριο και ο ψευδάργυρος θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα στους οφθαλμούς από το πρώιμο κιόλας στάδιο της έκπτυξης τους, ώστε να διασφαλιστεί το καλό ξεκίνημα των δένδρων.

 • Το άζωτο, το κάλιο και το μαγνήσιο είναι θρεπτικά στοιχεία που προάγουν την ανάπτυξη των νέων φυτικών ιστών.
 • Ο φώσφορος ευνοεί την ανάπτυξη της ρίζας και τον σχηματισμό των ανθέων, ενώ το ασβέστιο την ανάπτυξη της ρίζας και της φυλλικής επιφάνειας.
 • Το βόριο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο την περίοδο που ακολουθεί για τη διασφάλιση μιας ποιοτικής ανθοφορίας. Χαμηλά επίπεδα βορίου προκαλούν μειωμένη καρπόδεση και παραγωγή, ενώ σε σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται προβλήματα οφθαλμόπτωσης, μειωμένης ανάπτυξης σπερμάτων, φύλλων και βλαστών. Το βόριο είναι επίσης στοιχείο που βοηθάει τα άνθη να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
 • Η έλλειψη ψευδαργύρου εμποδίζει την ανάπτυξη των οφθαλμών, την ικανοποιητική καρπόδεση και την σωστή ανάπτυξη των φύλλων και των νεαρών βλαστών (άδειες βέργες, μικρά και στενά φύλλα) ενώ σε έντονες περιπτώσεις προκαλεί πτώση ανθοφόρων οφθαλμών, ανθέων και καρπών.

dentra1.gif

Εξασφαλίστε δυναμικό ξεκίνημα για τα δένδρα σας με τα λιπάσματα της σειράς YaraVita

Τα λιπάσματα της σειράς YaraVita είναι σχεδιασμένα για διαφυλλικές εφαρμογές και προσδίδουν άμεση και επαρκή παροχή θρεπτικών στοιχείων στους οφθαλμούς, στα φύλλα και στους καρπούς. Όλα τα λιπάσματα YaraVita αποτελούνται από υψηλής ποιότητας θρεπτικά στοιχεία για ασφαλή και ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των δένδρων, ενώ είναι εμπλουτισμένα με ειδικά ανεπτυγμένες βοηθητικές ουσίες (διαβρέκτες, προσκολλητικές, εξαπλωτικές και διασπαρτικές ουσίες) που διασφαλίζουν την άριστη συμπεριφορά τους στο ψεκαστικό βυτίο και επάνω στα δένδρα.

Από το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι το ξεκίνημα της άνθησης η Yara προτείνει:

Το YaraVita BUD BOOST είναι ένα υγρό συμπυκνωμένο διάλυμα που συνδυάζει κύρια θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις για διαφυλλικές εφαρμογές, βελτιώνοντας την άνθηση, την καρπόδεση και την ανάπτυξη της νέας βλάστησης.

 • Ολοκληρωμένη λύση
 • Ευκολία χρήσης
 • Άμεση τροφοδοσία των δένδρων
 • Μεγάλη διαθεσιμότητα των στοιχείων στα δένδρα
 • Πλήρης κάλυψη των αναγκών χωρίς να απαιτούνται επαναληπτικές εφαρμογές

Το YaraVita Bortrac 150 είναι ένα συμπυκνωμένο υγρό σκεύασμα βορίου που παρασκευάζεται με τα υψηλότερα ποιοτικά κριτήρια της βιομηχανίας με σκοπό να προσφέρει στην καλλιέργεια τη μέγιστη ασφάλεια και απόδοση.

 • Μέγιστη αποτελεσματικότητα
 • Άμεση και διαρκής απορρόφηση
 • Ασφαλές για την καλλιέργεια
 • Άριστη συνδυαστικότητα με προϊόντα φυτοπροστασίας στο ψεκαστικό διάλυμα

Το YaraVita Zintrac 700 είναι ένα υψηλής συγκεντρώσεως υγρό σκεύασμα ψευδαργύρου για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των δένδρων στο στοιχείο αυτό.

 • Μέγιστη αποτελεσματικότητα
 • Άμεση απορρόφηση
 • Μακράς διάρκειας τροφοδοσία των φυτών
 • Ασφαλές για την καλλιέργεια
 • Άριστη συνδυαστικότητα με προϊόντα φυτοπροστασίας στο ψεκαστικό διάλυμα

To YaraVita BIOTRAC είναι ένα υγρό σκεύασμα με επιλεγμένα βιοενεργά συστατικά από φύκια Ascophyllum nodosum (σακχαρο-αλκοόλες, αμινοξέα, οργανικά οξέα, πολυσακχαρίτες και βιταμίνες), που η χρήση του ευνοεί την ομοιόμορφη έκπτυξη των οφθαλμών των δένδρων, βελτιώνει την άνθηση και την καρπόδεση ενώ παράλληλα βοηθάει τα φυτά να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών.

Συστείνεται να εφαρμόζεται στα δένδρα συνδυαστικά με τα YaraVita BUD BOOST, YaraVita BORTRAC και YaraVita ZINTRAC για την ταυτόχρονη κάλυψη των θρεπτικών αναγκών τους.

sitari
sitari

Οδηγός λίπανσης για 21 καλλιέργειες

Kατεβάστε τον οδηγό λίπανσης της Yara για 21 καλλιέργειες που συναντάμε στην Ελλάδα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ YARA