3 βήματα για τη σωστή θρέψη της πατάτας: από την σπορά μέχρι τον σχηματισμό των κονδύλων

Η πατάτα είναι μια απαιτητική καλλιέργεια σε εισροές και διαχείριση. Τα χαρακτηριστικά της παραγωγής της διαμορφώνονται από νωρίς, από τα πρώτα κιόλας στάδια της ανάπτυξης των φυτών. Δύο είναι οι συνθήκες εκείνες που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στο ξεκίνημα της καλλιέργειας για να βάλουμε τις βάσεις για μια καλή εξέλιξη:

 1. Τα φυτά να έχουν αναπτύξει καλό ριζικό σύστημα που θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν αποδοτικότερα το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος.
 2. Τα φυτά να έχουν αναπτύξει γρήγορα επαρκή και υγιή φυλλική επιφάνεια που θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ιδανικά το ηλιακό φως (φωτοσύνθεση).

Υπάρχουν πολλοί αγρονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις παραπάνω συνθήκες, όπως είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές του παραγωγού, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του σπόρου, η φυτοπροστασία, η άρδευση και φυσικά η θρέψη της καλλιέργειας που αποτελεί αντικείμενο εξειδίκευσης της Yara.

Πως η σωστή θρέψη επηρεάζει τις δύο παραπάνω συνθήκες;

Το θρεπτικό στοιχείο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ξεκίνημα της πατάτας είναι ο φώσφορος. Ο φώσφορος παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ισχυρού ριζικού συστήματος και στην καλή εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι. Επηρεάζει θετικά τον αριθμό και το μέγεθος των σχηματιζόμενων κονδύλων αλλά και την ανάπτυξη των νεαρών βλαστών. Ο φώσφορος είναι στοιχείο κλειδί για τη μεταφορά ενέργειας μέσα στα φυτά και για το μεταβολισμό τους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητος σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επαρκής και συνεχής παροχή του από τα πρώτα στάδια των φυτών είναι θεμελιώδους σημασίας για την απόδοση της καλλιέργειας.

Το πρόβλημα με το φώσφορο και πως το ξεπερνάμε;

Το πρόβλημα με τον φώσφορο είναι ότι αποτελεί στοιχείο δυσκίνητο στο έδαφος, ενώ σε αλκαλικά (pH>7), αλλά και πολύ όξινα εδάφη (pH<6), δεσμεύεται γρήγορα σχηματίζοντας αδιάλυτες ενώσεις με το ασβέστιο, το σίδηρο και το αργίλιο. Θα πρέπει επομένως ο φώσφορος που ρίχνουμε με τα λιπάσματά μας να αποδίδεται στα φυτά χωρίς προβλήματα, ακόμα και στις δυσκολότερες εδαφικές συνθήκες.

potatoes Yara.jpg

Βήμα 1ο: Ξεκινήστε τη βασική λίπανση της πατάτας με YaraMila και επωφεληθείτε από την τεχνολογία φωσφόρου P-Extend.

Τα λιπάσματα της σειράς YaraMila που παράγονται στο εργοστάσιο της Yara στο Porsgrunn της Νορβηγίας, είναι πλούσια σε όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία και είναι κατάλληλα για να ικανοποιήσουν πλήρως και ισορροπημένα τις βασικές θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας.

Η μοναδική τεχνολογία P-Extend των λιπασμάτων YaraMila βασίζεται στο συνδυασμό τριών μορφών φωσφόρου μέσα στον ίδιο κόκκο λιπάσματος, σε αναλογίες που διασφαλίζουν την άμεση, αλλά και παρατεταμένη διαθεσιμότητά του στα φυτά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα κλασικά φωσφορικά λιπάσματα. Η τεχνολογία P-Extend διασφαλίζει την ανεμπόδιστη μετακίνηση του φωσφόρου στο έδαφος και τη μεγαλύτερη απορρόφησή του από τις ρίζες, ακόμα και σε δύσκολες τιμές εδαφικού pH.

Τα λιπάσματα YaraMila είναι σύνθετα λιπάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά το φύτρωμα της πατάτας. Η υψηλή διαλυτότητα των YaraMila είναι το πλεονέκτημα για την αξιοποίησή τους σε σπαστές εφαρμογές ακόμα και μετά τη φύτευση, παρέχοντας συνεχώς στην καλλιέργεια όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Βήμα 2ο: Εφαρμόστε διαφυλλικά το YaraVita BIOTRAC στην εμφάνιση των πρώτων φύλλων της καλλιέργειας.

Το YaraVita BIOTRAC (βιοδιεγέρτης) είναι ένα υγρό σκεύασμα με επιλεγμένα βιοενεργά συστατικά από φύκια Ascophyllum nodosum (σακχαρο-αλκοόλες, αμινοξέα, οργανικά οξέα, πολυσακχαρίτες και βιταμίνες). Η εφαρμογή του:

 • Ενεργοποιεί το μεταβολισμό των φυτών
 • Ευνοεί την ομαλή κυκλοφορία των συστατικών στο εσωτερικό των φυτών
 • Προωθεί την ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας
 • Προωθεί την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος

Το YaraVita BIOTRAC αποτελεί το ιδανικό προϊόν για την επαναφορά της ομαλής λειτουργίας των φυτών, ύστερα από δύσκολες αβιοτικές συνθήκες που τα στρεσάρουν, όπως είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες μετά την σπορά, το υδατικό stress και η φυτοτοξικότητα ζιζανιοκτόνου.

Βήμα 3ο: Εφαρμόστε διαφυλλικά το YaraVita CROP BOOST στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης πριν την έναρξη σχηματισμού των κονδύλων.

Το YaraVita CROP BOOST είναι προϊόν της σειράς των διαφυλλικών λιπασμάτων YaraVita. Πρόκειται για συμπυκνωμένα υγρά σκευάσματα σχεδιασμένα για να λειτουργούν σαν ταχείας δράσης «καύσιμα» για την ενέργεια των φυτών, ενισχύοντάς τα κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξής τους ή βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Το YaraVita CROP BOOST είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων που:

 • Ενισχύει τη δημιουργία της φυλλικής επιφάνειας των φυτών
 • Ενισχύει τη φωτοσύνθεση των φύλλων
 • Ενισχύει τα στελέχη τους κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στα διάφορα παθογόνα
  προωθεί τον αριθμό των κονδύλων στις ρίζες
 • Ενισχύει τη μεταφορά των σακχάρων που παράγονται με τη φωτοσύνθεση από τα φύλλα προς τις ρίζες και τους κονδύλους αυξάνοντας την περιεκτικότητα τους σε ξηρά ουσία (γέμισμα των κονδύλων).

Περισσότερα για την καλλιέργεια της πατάτας και την θρέψη της μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

sitari
sitari

Οδηγός λίπανσης για 21 καλλιέργειες

Kατεβάστε τον οδηγό λίπανσης της Yara για 21 καλλιέργειες που συναντάμε στην Ελλάδα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ YARA