λίπανση της Yara για το ρύζι

Η πρόταση λίπανσης της Yara για το ρύζι

Το ρύζι αποτελεί τη βάση της διατροφής του μισού περίπου πληθυσμού της γης ως πηγή υψηλής θρεπτικής αξίας πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Η αύξηση της αποδοτικότητας της καλλιέργειας θεωρείται λοιπόν σημαντικός στόχος σε παγκόσμια κλίμακα. Η αύξηση των αποδόσεων εξαρτάται από πλήθος αγρονομικών παραγόντων που την επηρεάζουν, όπως το γενετικό υλικό (ποιότητα του σπόρου, βλαστική ικανότητα, πρωιμότητα ποικιλίας), οι τεχνικές της καλλιέργειας (όργωμα, σβάρνισμα, ισοπέδωση), η σύσταση και η γονιμότητα του εδάφους, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, η άρδευση (διαθεσιμότητα και αλατότητα του νερού), η φυτοπροστασία (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα) και φυσικά η θρέψη της καλλιέργειας. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τον αριθμό των γόνιμων σταχυδίων (γεμάτοι κόκκοι) και το βάρος των κόκκων, συντελεστές που καθορίζουν και την τελική απόδοση της καλλιέργειας.

Βασική Λίπανση Ρυζιού

Με τη βασική λίπανση του ρυζιού, βάζουμε τις βάσεις για τη σωστή εγκατάσταση της καλλιέργειας και την ανάπτυξή της. Η καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, ο μέγιστος αριθμός αδελφώματος, η αύξηση της φυλλικής επιφάνειας, η διαφοροποίηση της ταξιανθίας, είναι παράγοντες που επηρεάζονται από τη θρέψη και η σωστή επιλογή του βασικού λιπάσματος θα καθορίσουν την εξέλιξη τους.

Τα πλεονεκτήματα του YaraMila LEOPARD:

 • Ιδανική αναλογία θρεπτικών στοιχείων: Τύπος ειδικά σχεδιασμένος για την καλλιέργεια του ρυζιού που ταιριάζει απόλυτα στις θρεπτικές του απαιτήσεις.
  Λίπασμα ανώτερης ποιότητας. Βασική προϋπόθεση της Yara είναι η παραγωγή λιπασμάτων με άριστες προδιαγραφές σε πρώτες ύλες.
 • Καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου: Ιδανική αναλογία αζώτου για άμεση και διαρκή τροφοδοσία των φυτών, στα στάδια της βλαστικής και αναπαραγωγικής τους φάσης.
 • Υπεροχή στο φώσφορο: Η σειρά YaraMila, με την τεχνολογία P-Extend, είναι εμπλουτισμένη με 3 διαφορετικές μορφές φωσφόρου που παρέχει άμεση και διαρκή διαθεσιμότητα φωσφόρου σε ένα ευρύ φάσμα εδαφικών συνθηκών. Το YaraMila LEOPARD εξασφαλίζει έως και 3 φορές μεγαλύτερη διαθεσιμότητα φωσφόρου σε σχέση με άλλα λιπάσματα.
 • Ενισχύει την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων του εδάφους: Η τεχνολογία των λιπασμάτων YaraMila ευνοεί την αποδέσμευση από το έδαφος σημαντικών ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός, ενισχύοντας την απορρόφησή τους από τα φυτά.
 • Ο κόκκος των YaraMila που χαρακτηρίζεται ως πέρλα - prill, διαλύεται γρήγορα στο έδαφος διασφαλίζοντας την καλύτερη αποδοτικότητα του λιπάσματος.

Επιφανειακή Λίπανση Ρυζιού

Η επιφανειακή λίπανση στο ρύζι γίνεται κυρίως για την ενίσχυση της καλλιέργειας σε άζωτο και θείο που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των φυτών, τον αριθμό και το γέμισμα των κόκκων όπως και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το YaraVera ΑΜΙDAS κυριαρχεί στην επιφανειακή λίπανση του ρυζιού:

 • Αξιοπιστία: Eίναι το πλέον αναγνωρίσιμο και επώνυμο πυκνό αζωτούχο λίπασμα για επιφανειακές εφαρμογές στο ρύζι, με πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά που το καθιστούν κυρίαρχο επιφανειακό λίπασμα.
 • Χημική σύνθεση: το YaraVera AMIDAS είναι χημικό λίπασμα που περιέχει μέσα στον ίδιο κόκκο την αναγραφόμενη σύνθεση. Δεν προέρχεται από ανάμειξη δύο διαφορετικών αζωτούχων λιπασμάτων (blend).
 • Ομοιομορφία εφαρμογής: Επειδή είναι χημικό λίπασμα, εξασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή του στο χωράφι και επομένως την ομοιόμορφη παροχή των στοιχείων στα φυτά.
 • Ιδανική αναλογία αζώτου και θείου: Παρέχει στην καλλιέργεια άζωτο και θείο, δύο βασικά στοιχεία για την απόδοση της καλλιέργειας, σε αναλογία 7:1, η οποία είναι συγκρίσιμη με αυτή της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η αναλογία αυτή είναι ιδανική για την ομαλή απορρόφηση των δυο στοιχείων, που οδηγεί τελικά στην καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου.
 • Μειωμένες απώλειες αζώτου: Η τεχνολογία του YaraVera AMIDAS βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του περιεχόμενου αζώτου, μειώνοντας τις απώλειες από την εξαέρωση αμμωνίας κατά 35% σε εδάφη με ουδέτερο προς αλκαλικό pH. Έτσι, αυξάνεται η αποδοτικότητα του αζώτου συντελώντας σε αυξημένη απορρόφηση από τα φυτά και οδηγεί την καλλιέργεια του ρυζιού σε υψηλότερες αποδόσεις. Η τεχνολογία αυτή είναι μοναδική και δεν υπάρχει σε κανένα σύμμεικτο (blend) 40-0-0 +14SO3 λίπασμα της αγοράς.

Διαφυλλικές εφαρμογές στο ρύζι

Το YaraVita ZINTRAC 700 είναι ένα υψηλής συγκέντρωσης υγρό λίπασμα ψευδαργύρου για διαφυλλικές εφαρμογές, που περιέχει 8 - 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο από τα τυπικά υγρά χηλικά σκευάσματα και 3 - 4 φορές περισσότερο από τα υγρά που έχουν ως βάση τους τα θειικά και νιτρικά άλατα. Η υγρή του σύσταση επιτρέπει τηνεύκολη δοσομέτρησή του, την καλή διάχυση στο βυτίο και την άριστη αναμιξιμότητά του στο ψεκαστικό διάλυμα με τα ζιζανιοκτόνα του ρυζιού.

Το YaraVita GRAMITREL είναι ένα λίπασμα που περιέχει βασικά ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του ρυζιού όπως, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό μαζί με άζωτο και μαγνήσιο. Το YaraVita GRAMITREL συστήνεται για τα στάδια, από το αδέλφωμα ως και την έναρξη της άνθισης και μπορεί να συνδυαστεί άριστα με μυκητοκτόνα ενάντια σε μυκητολογικές ασθένειες του ρυζιού όπως, η Πυρικουλάρια (Pyricularia oryzae), το Ελμινθοσπόριο (Helminthosporium oryzae) κλπ.

Ελέγξτε τη φυσική συμβατότητα ή τη δυνατότητα ανάμειξης των λιπασμάτων YaraVita™ με το TankmixIT .

Μάθετε περισσότερα για το Tankmix

Το YaraVita OPTITRAC ανήκει στη σειρά βιοδιεγερτών  της Yara με την τεχνολογία Biotryg και έχει ως βάση τα εκχυλίσματα φυκιών Ascophyllum nodosum, αμινοξέα, σακχαρο-αλκοόλες, βιταμίνες και άλλα βιοενεργά συστατικά. Βοηθά ώστε, να ανταπεξέλθει η καλλιέργεια τις αβιοτικές/βιοτικές καταπονήσεις, από στρες που οφείλεται στη χρήση ζιζανιοκτόνων, ενώ παράλληλα επιδρά θετικά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.