Τροφοπενία αζώτου χειροτερεύει από

  • Εδάφη με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα pH
  • Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη (έκπλυση)
  • Χαμηλή οργανική ουσία
  • Συνθήκες ξηρασίας
  • Αυξημένες βροχοπτώσεις (έκπλυση) ή εντατική άρδευση
  • Προσθήκη ή υψηλά επίπεδα μη αποσυντεθειμένων οργανικών ουσιών/κοπριάς (π
  • χ
  • άχυρο)
  • Ταχέως αναπτυσσόμενες καλλιέργειες

Άζωτο είναι σημαντικό για

  • την βλαστική ανάπτυξη των πρέμνων και των ριζών, για τη δημιουργία επαρκούς φυλλικής επιφάνειας και για το βάρος των τσαμπιών
  • Το Άζωτο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζουν την απόδοση και την ποιότητα των σταφυλλιών ωστόσο, θα πρέπει να χορηγείται ορθολογικά στην καλλιέργεια (όχι σε περίσσεια)
  • Ευνοεί την καρπόδεση, το χρώμα των σταφυλλιών, την ποιότητα του κρασιού, την αύξηση των ολικών διαλυτών στερεών (σάκχαρα) και επομένως την ποσότητα της αλκοόλης κατά τη ζύμωση
  • Η ορθολογική παροχή αζώτου επιδρά θετικά στη δημιουργία των αρωματικών ενώσεων και των οργανοληπτικών συστατικών του κρασιού