October 31, 2023

Αύξηση του αριθμού των κόκκων ανά στάχυ

Ο συνολικός αριθμός των κόκκων στην καλλιέργεια είναι συνάρτηση του αριθμού των παραγωγικών αδελφιών ανά μονάδα επιφάνειας και του αριθμού των κόκκων ανά στάχυ. Θα πρέπει επομένως να γνωρίζουμε ποια είναι εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που επιδρούν στο σχηματισμό των κόκκων σε κάθε στάχυ.

Άζωτο

Το άζωτο θα επηρεάσει τον αριθμό των κόκκων που αναπτύσσονται σε κάθε φυτό. Μια υψηλής απόδοσης καλλιέργεια σιταριού θα πρέπει να έχει περίπου 45 – 50 κόκκους ανά στάχυ, ωστόσο εάν η παροχή του αζώτου είναι περιορισμένη ο αριθμός αυτός θα μειωθεί.

Η χρονική στιγμή της εφαρμογής του αζώτου είναι σημαντική, καθώς οι αριθμοί των κόκκων καθορίζονται νωρίς από το βλαστικό στάδιο της διπλής πτυχής (στάδιο τερματισμού της βλαστικής φάσης) έως την εμφάνιση των καταβολών των ανθέων.

Επίδραση αζώτου στο σχηματισμό κόκκων ανά στάχυ

 

Κάλιο (Κ)

Το κάλιο είναι στοιχείο που επηρεάζει τον αριθμό των κόκκων στο στάχυ.

Η μελέτη του Συνδέσμου Ανάπτυξης Καλίου (Potash Development Association) απεικονίζει τη σαφή συσχέτιση μεταξύ της παροχής καλίου και του αριθμού των κόκκων ανά στάχυ, με την έλλειψη του καλίου να εμποδίζει την ανάπτυξη και να μειώνει τον σχηματισμό τους.

Επίδραση καλίου στον αριθμό των κόκκων ανά στάχυ

 

Μαγγάνιο (Mn) και Ψευδάργυρος (Zn)

Επίδραση Μαγγανίου και Ψευδαργύρου στον αριθμό των κόκκων ανά στάχυ

 

Βόριο (Β)

Επίδραση Βορίου στην απόδοση των σιτηρών

 

Άλλες πρακτικές διαχείρισης της καλλιέργειας που επηρεάζουν τον αριθμό των σχηματιζόμενων κόκκων


Ο τελικός αριθμός των κόκκων ανά στάχυ ποικίλλει σε κάθε καλλιεργητική περίοδο και μεταβάλλεται χάρη σε μια σειρά παραγόντων, όπως:

  • Η επιλογή της ποικιλίας
  • Προσβολές ασθενειών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας
  • Καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας
  • Θερμοκρασία και φωτοπερίοδος μέχρι και το στάδιο του 1ου κόμπου (κλίμακα Zadoks GS 30)
  • Σε γενικές γραμμές η μεγάλη πυκνότητα των βλαστών ανά μονάδα επιφάνειας οδηγεί σε μειωμένο αριθμό σχηματιζόμενων κόκκων ανά στάχυ και το ανάποδο.

Σχετικά Άρθρα

Αύξηση μεγεθους και βάρους κοκκων στο σιταρι

Αύξηση μεγέθους και βάρους των κόκκων του σιταριού

Το μέγεθος των κόκκων του σιταριού καθορίζεται από το γενότυπο των φυτών και τη διάρκεια του γεμίσματός τους.
Σιτάρι και υγεία της καλλιέργειας

Σιτάρι και υγεία της καλλιέργειας

Τα θρεπτικά στοιχεία σχετίζονται με την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής όσο εξασφαλίζεται η συνθήκη πως καμία ανεπάρκεια θρεπτικού στοιχείου δεν περιορίζει την ανάπτυξη του φυτού.
Βιολογικος κυκλος σιταριου

Βιολογικός κύκλος Σιταριού

Το σιτάρι περνάει από τρεις ξεχωριστές φυσιολογικές φάσεις καθώς εξελίσσεται η ανάπτυξή του από τη σπορά μέχρι και τη συγκομιδή.
Αύξηση ποσότητας και βελτίωση ποιότητας πρωτεΐνης στο σιτάρι

Αύξηση της ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας της πρωτεΐνης στο σιτάρι

Η ποσότητα και η ποιότητα της πρωτεϊνης είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή.
Φυλλική επιφάνεια στο σιτάρι

Φυλλική επιφάνεια στο σιτάρι

Η δημιουργία της επαρκούς φυλλικής επιφάνειας στο σιτάρι ξεκινάει με τη σωστή σπορά, σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης με στόχο να επιτευχθεί ο επιθυμητός πληθυσμός φυτών κατά την ανάπτυξη τους την άνοιξη.

Προτεινόμενα λιπάσματα για το Σιτάρι