October 31, 2023
Βελτίωση της ποιότητας του σιταριού
Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ποιότητα και πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι οι πρωτεΐνες του σιταριού, το ειδικό βάρος, ο δείκτης Hagberg (HFN) και η περιεκτικότητα σε άμυλο. Τα προγράμματα θρέψης έχουν ουσιαστική επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκομιζόμενης παραγωγής και θα πρέπει εξαρχής να σχεδιάζονται ανάλογα με τον τελικό προορισμό της. Για την επίτευξη της υψηλότερης αξίας, ο παραγωγός θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές από τις παραπάνω παραμέτρους ποιότητας.
Τα προγράμματα θρέψης έχουν ουσιαστική επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκομιζόμενης παραγωγής και θα πρέπει εξαρχής να σχεδιάζονται ανάλογα με τον τελικό προορισμό της. Για την επίτευξη της υψηλότερης αξίας, ο παραγωγός θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές από τις παραπάνω παραμέτρους ποιότητας.
Ο ρόλος των κύριων μακροθρεπτικών στοιχείων στην ποιότητα του σιταριού
Το άζωτο και το κάλιο ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση μεταξύ των θρεπτικών στοιχείων στην ποιότητα της παραγωγής. Το άζωτο επηρεάζει την περιεκτικότητα των κόκκων σε πρωτεΐνη και άμυλο, ενώ το κάλιο εμποδίζει το πλάγιασμα των σιτηρών που μειώνει τον δείκτη Hagberg και αυξάνει το ειδικό βάρος του κόκκου.
Ο ρόλος των μικροθρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων στην ποιότητα του σιταριού
Από τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία, το θείο και το μαγνήσιο επηρεάζουν θετικά την πρωτεΐνη και το ειδικό βάρος των κόκκων αντίστοιχα, ενώ ο ψευδάργυρος συμβάλλει στον μεταβολισμό του αζώτου στο φυτό βελτιώνοντας τη συγκέντρωση της πρωτεΐνης στους κόκκους.
Σχετικά Άρθρα
Αύξηση της ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας της πρωτεΐνης στο σιτάρι
Αύξηση του αριθμού των κόκκων ανά στάχυ
Διατήρηση πράσινης φυλλικής επιφάνειας στο Σιτάρι
Αύξηση του αριθμού των φύλλων και βλαστών (αδελφιών)
Προτεινόμενα λιπάσματα για το Σιτάρι