Χαρακτηριστικά
Μαΐου 15, 2023

Ετοιμαστείτε για τρόφιμα χωρίς ορυκτά καύσιμα!

Χάρη στη συνεργασία της με τη Yara, η Lantmännen, ένας συνεταιρισμός που αριθμεί περίπου 19.000 Σουηδούς αγρότες, θα είναι ο πρώτος στον κόσμο που το 2023 θα διαθέσει στην αγορά της Σουηδίας προϊόντα διατροφής παραγόμενα χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.


Ετοιμαστείτε για τρόφιμα χωρίς ορυκτά καύσιμα
Ετοιμαστείτε για τρόφιμα χωρίς ορυκτά καύσιμα

Η γεωργία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέρος των εκπομπών προέρχεται από τα λιπάσματα που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

 – «Τα πράσινα λιπάσματα της Yara που παράγονται από μη ορυκτά καύσιμα ήταν ο κρίκος που έλειπε για να ολοκληρώσουμε μια αλυσίδα χωρίς ορυκτά καύσιμα. Οι άλλες εξαρτήσεις από τις ορυκτές πηγές ενέργειας στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων εξαλείφθηκαν βήμα-βήμα, σύμφωνα με το καλλιεργητικό πρόγραμμα Κλίμα και Φύση» εξηγεί ο Claes Johansson, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης στον αγροτικό συνεταιρισμό Lantmännen, τον μεγαλύτερο παραγωγό δημητριακών της Σουηδίας. 

Η μείωση των εκπομπών από τα λιπάσματα αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της Yara για ένα θετικό για τη φύση μέλλον τροφίμων. Μολονότι παράγει ήδη λιπάσματα με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, η Yara έχει θέσει ως στόχο τη θρέψη των καλλιεργειών χωρίς άνθρακα. Επομένως, το 2023, με τη διάθεση στην αγορά λιπασμάτων που παράγονται χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων, η Yara θα φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο. 

 «Η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία τροφίμων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Κανένας όμως δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος. Η συνεργασία της Yara με την Lantmännen είναι ένα σημαντικό βήμα προς την απανθρακοποίηση της αλυσίδας αξίας παραγωγής τροφίμων».

Birgitte Holter, υποδιευθύντρια για τα Πράσινα λιπάσματα στη Yara International

Από αέρα και νερό 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα πράσινα λιπάσματα της Yara που παράγονται από μη ορυκτά καύσιμα θα είναι φτιαγμένα από νερό και αέρα. Το υδρογόνο που απαιτείται για τη δέσμευση του αζώτου από τον αέρα δεν θα προέρχεται από το φυσικό αέριο, όπως σήμερα, αλλά από το νερό. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμη ενέργεια, η Yara μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των λιπασμάτων της κατά 80-90%. Ως εκ τούτου, τρόφιμα όπως το ψωμί ή ο καφές θα έχουν έως και 20% μικρότερο αποτύπωμα, ενώ καλλιέργειες όπως το σιτάρι έως και 30% μικρότερο αποτύπωμα. 

Η είσοδος των πράσινων λιπασμάτων στην αγορά το 2023 είναι μόνο η αρχή για τη Yara. Στόχος είναι να μετατρέψουμε ολόκληρη τη μονάδα παραγωγής λιπασμάτων στο Porsgrunn της Νορβηγίας. Αυτό θα διευκολύνει τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή λιπασμάτων χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. 

 

Συνεργασία για ένα διατροφικό μέλλον με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο

Claes Johansson, Director Sustainable Development at the farmer cooperative Lantmännen, Sweden 
Η δημιουργία συνεργασιών για πιο πράσινες λύσεις κατέχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός διατροφικού μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η συνεργασία για τη διάθεση στην αγορά τροφίμων που παράγονται χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων εδράζεται σε μια μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στη Yara και τη Lantmännen. 

– «Η Yara και η Lantmännen συμπορεύονται εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Μοιραζόμαστε τη φιλοδοξία μιας πιο βιώσιμης καλλιέργειας τροφίμων. Όταν προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, αντιλαμβανόμαστε τον βαθμό αλληλεξάρτησής μας. Με πολλούς τρόπους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνεργασία μας με τη Yara είναι μοναδική. Μακάρι τέτοιες συνεργασίες να ήταν πιο συνήθεις» καταλήγει ο Johansson.

– «Το 2023, από κοινού με τους αγρότες της Lantmännen, η Yara θα βάλει στα ράφια των καταστημάτων τα πρώτα παγκοσμίως τρόφιμα που παράγονται χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό είναι το εφαλτήριο για τη δημιουργία περισσότερων τέτοιων συνεργασιών στη διατροφική αλυσίδα. Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες όπως αυτή, αν πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε να ταΐζουμε τον κόσμο και να προστατεύουμε τον πλανήτη» λέει η Holter.