Χαρακτηριστικά
Μαΐου 15, 2023

Η Yara βοηθάει γυναίκες παραγωγούς καφέ να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα

Στην Κολομβία, οι γυναίκες αναλαμβάνουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο. Η αγρότισσα María Esperanza Fajardo στηρίζει την προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στην καλλιέργεια του καφέ σε ολόκληρη τη χώρα.


Η Yara βοηθάει γυναίκες παραγωγούς καφέ να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα
Η Yara βοηθάει γυναίκες παραγωγούς καφέ να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα

– «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που έτρεφε πάντοτε σεβασμό στις γυναίκες. Έτσι, όταν ξεκίνησα την καλλιέργεια του καφέ, η ενδυνάμωση των αγροτισσών υπήρξε για μένα μεγάλο κίνητρο» λέει η María Esperanza Fajardo. 

Το αγρόκτημά της βρίσκεται στην καταπράσινη κολομβιανή επαρχία Valle del Cauca. Η Fajardo κληρονόμησε την καλλιεργήσιμη γη από τους γονείς της, οι οποίοι έχουν ενσταλάξει μέσα της μια αίσθηση ενδυνάμωσης. Αφού εργάστηκε επί μία εικοσαετία ως βιομηχανική σχεδιάστρια στην Μπογκοτά, επέστρεψε στη γενέτειρά της για να ασχοληθεί με τη γη, όπως ο πατέρας της.  

Τις ενώνουν οι ίδιες φιλοδοξίες

Η Yara κέντρισε το ενδιαφέρον της María, όταν προσέγγισε για πρώτη φορά το αγρόκτημά της το 2018, προκειμένου να προσφέρει συμβουλές σχετικά με την υγεία του εδάφους και μια πιο βιώσιμη χρήση των λύσεων για τη θρέψη των καλλιεργειών.   

– «Η προστασία της βιοποικιλότητας στην τοπική κοινότητα ήταν πάντοτε σημαντική για μένα» λέει η María.

«Η Yara συμβουλεύει την κοινότητά μας σχετικά με θετικές για τη φύση πρακτικές που είναι πιο βιώσιμες και ευνοϊκές για το έδαφος. Όταν διαπίστωσα ότι προωθεί παράλληλα τον ρόλο των γυναικών, βεβαιώθηκα ότι είχα πλέον έναν συνεργάτη για τα δύο μεγαλύτερα πάθη μου».

María Esperanza Fajardo

– «Η Yara εμπνέει γυναίκες ώστε να εκπονούν περιβαλλοντικά σχέδια με θετικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες και στο έδαφος και να χρησιμοποιούν τα λιπάσματα και το νερό με τον πλέον βιώσιμο τρόπο. Αντιλαμβανόμαστε πώς η λειτουργία του αγροκτήματος επηρεάζει όχι μόνο την παραγωγικότητα και την ποιότητα της καλλιέργειας, αλλά και την υγεία του εδάφους και το περιβάλλον» λέει η María. 

María Esperanza, female coffee farmer in Valle del Cauca, Colombia

Η María ήταν η πρώτη που έφερε τη φωνή των γυναικών στο διαμερισματικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Καφέ της Κολομβίας το 2018. Μαζί με τέσσερις ακόμη γυναίκες ίδρυσε τη Sello Mujer, την πρώτη ένωση παραγωγών καφέ στη Valle del Cauca. Η ένωση υποστηρίζεται από τη Yara και αποτελεί επίσης μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου επαγγελματιών παραγωγών καφέ από κόκκους εξαιρετικής ποιότητας (specialty coffee).

– «Η αναγνώριση από τη Yara άνοιξε πολλές πόρτες. Από τη μία μέρα στην άλλη, η ένωση Sello Mujer βρέθηκε προσκεκλημένη σε εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις οικονομικού χαρακτήρα. Ξαφνικά η φωνή μας ακούστηκε» λέει.

Οι γυναίκες καλλιεργητές καφέ στο προσκήνιο

Η γυναικεία έκδοση της πρωτοβουλίας «Yara Champion Program - Coffee» είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα καφέ παγκοσμίως. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθοδήγηση και προσφέρει γεωπονικές γνώσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του καφέ μέσα από τις λύσεις και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μάθησης της Yara.

Τα μέλη του προγράμματος ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό όπου οι γυναίκες καλλιεργητές καφέ ανταγωνίζονται για τον καλύτερο καφέ σύμφωνα με πρωτόκολλα του οργανισμού Coffee Quality Institute. Ζητούμενο είναι η ενίσχυση της αναγνώρισης και της ορατότητας της γυναικείας εργασίας σε έναν κλάδο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο και η αναγνώριση της πραγματικής αξίας του υψηλής ποιότητας καφέ που παράγουν. 

– «Η Yara προσφέρει ορατότητα στις γυναίκες καλλιεργητές καφέ» λέει η María. «Προάγει τον επαγγελματισμό στις αγροτικές επιχειρήσεις μας μέσα από καλύτερες πρακτικές, μεθόδους μάρκετινγκ και το άνοιγμα σε εθνικές και διεθνείς εκστρατείες. Έχουμε κερδίσει αυξημένη αναγνώριση για τον καφέ που παράγουμε. Αυτή η αναγνώριση μεταφράζεται σε υψηλότερη τιμή πώλησης».

Female Coffee Association - Sello Mujer

Αυξάνοντας την ποικιλότητα και την ευημερία των αγροτών για ένα θετικό για τη φύση διατροφικό μέλλον

Το πρόγραμμα «Yara Champion Program - Coffee» είναι μια από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες που στηρίζουν τη φιλοδοξία της Yara προς ένα διατροφικό μέλλον με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Καθιστά την παγκόσμια παραγωγή καφέ πιο αποδοτική και πιο βιώσιμη και παράλληλα ενισχύει την ευημερία των αγροτών – ιδίως των περιθωριοποιημένων αγροτών, όπως οι γυναίκες. 

Οι γεωπόνοι της Yara, Ana Maria Ramirez και Luisa Maria Buenaventura, συνεργάζονται με αγρότες στην περιοχή παραγωγής καφέ Valle de Cauca. Εξηγούν ότι το πρόγραμμα έδωσε στη Yara τη δυνατότητα να εδραιώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σιγουριάς με τις γυναίκες παραγωγούς καφέ. 

– «Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να πιστεύουν στη δουλειά τους και να τους προσφέρουμε την ορατότητα που τους αξίζει» σχολιάζει η Ramirez. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις ικανότητές τους για ανάπτυξη με τον πλέον βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο, να εξασφαλίσουμε θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον, και παράλληλα να αυξήσουμε τη σοδειά τους». 

«Η Yara μας βλέπει και μας προσφέρει αναγνώριση» λέει η María. «Αυτή η αίσθηση της ζεστασιάς μας περιβάλλει και μας εμπνέει. Λες και η Yara έχει αγκαλιάσει την κοινότητά μας».