Χαρακτηριστικά
Μαΐου 15, 2023

Ο παλμός της Γης μας ενώνει

Κατά την ανάπτυξη της εκστρατείας για τον νέο φιλόδοξο στόχο της, η Yara άντλησε έμπνευση από το μυστηριώδες επιστημονικό φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο ο πλανήτης Γη διαθέτει παλμό, έναν σταθερό χτύπο που διαπερνά τον πλανήτη κάθε 26 δευτερόλεπτα.


Ο παλμός της Γης μας ενώνει
Ο παλμός της Γης μας ενώνει

– «Για τη Yara, αυτός ο παλμός είναι το καρδιοχτύπι της Γης, ένα ρυθμικό σύμβολο της ζωής στον πλανήτη. Μας υπενθυμίζει τον δεσμό της ανθρωπότητας με τη Γη και το κοινό μας καθήκον να προστατεύουμε τη φύση. Έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της φιλοδοξίας μας για την – Ανάπτυξη ενός διατροφικού μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο» λέει η Juliana Xavier, επικεφαλής στο τμήμα Brand Management της Yara.

Το υφιστάμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων θρέφει δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά ασκεί υπέρμετρη πίεση στον πλανήτη μας. Η γεωργία ευθύνεται για το 25% περίπου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και το 70% της χρήσης γλυκού νερού. Προκαλεί απώλεια βιοποικιλότητας και απορροή θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων μας πηγαίνει χαμένο. Η νέα φιλοδοξία της Yara ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη αναδιαμόρφωσης του συστήματος τροφίμων.

Η κλιματική αλλαγή, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η εξάντληση των υδάτων απειλούν τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ήδη είναι αντιμέτωποι με την πείνα.

 

Μια νέα επιχειρηματική προσέγγιση για ένα διατροφικό μέλλον με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο

Η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις εν λόγω προκλήσεις αναδιαμορφώνοντας το επιχειρηματικό μοντέλο της ώστε να ενσωματώνει τις ανάγκες του κλίματος και της φύσης. Ανάμεσα στις τρέχουσες προσπάθειες είναι η εξελιγμένη φιλοδοξία της Yara — η ανάπτυξη ενός διατροφικού μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο— που λειτουργεί ως τίτλος της στρατηγικής μας για το μέλλον.

Άλλες πρωτοβουλίες είναι η παραγωγή καθαρής αμμωνίας και πράσινων λιπασμάτων με σκοπό την απανθρακοποίηση της παραγωγής τροφίμων και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, η επένδυση στις επιστήμες και την τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της χρήσης των θρεπτικών ουσιών, η άσκηση πίεσης για την υιοθέτηση της αναγεννητικής γεωργίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία, η ρηξικέλευθη πρακτική της ανταλλαγής δεδομένων και της συλλογής δεδομένων πεδίου και, τέλος, η θέσπιση επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων για τη μείωση των εκπομπών.

– «Η παγκόσμια κλίμακα της Yara μας επιτρέπει να ασκούμε θετικό αντίκτυπο προς την αλλαγή του συστήματος τροφίμων. Έχουμε ευθύνη να δράσουμε. Πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας με σκοπό την παραγωγή και τη διάθεση θρεπτικών τροφίμων για όλους, την αποκατάσταση των εδαφών μας, τη μείωση των εκπομπών, και παράλληλα πρέπει να επιστρέφουμε στον πλανήτη περισσότερα από όσα παίρνουμε. Αυτό εννοούμε όταν λέμε θετικό για τη φύση» διευκρινίζει η Juliana Xavier.

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η Yara συνεργάζεται με γενιές αγροτών, καινοτομεί, αναπτύσσει λύσεις και μοιράζεται τις γεωπονικές γνώσεις της για να θρέψει τον κόσμο.

– «Η Yara συνεργάζεται με περισσότερους από 20 εκατομμύρια αγρότες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιραζόμαστε τη γνώση μας και δίνουμε λύσεις για καλύτερη και πιο βιώσιμη γεωργία. Είμαστε κυριολεκτικά με τα χέρια στο χώμα καθημερινά. Έτσι, όταν μάθαμε για τον παλμό που χτυπά κάτω από την επιφάνεια της Γης, σκεφτήκαμε ότι αποτελεί μια υπέροχη θεματική για την εκστρατεία μας» λέει η Xavier.

Ο παλμός της Γης - ένα επιστημονικό φαινόμενο

Κάθε 26 δευτερόλεπτα, ένας παλμός της Γης καταγράφεται από τους σεισμογραφικούς σταθμούς ανά το κόσμο.

Ο Lars Eivind Augland, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, εξηγεί ότι ο παλμός χαρακτηρίζεται από μικρο-δονήσεις που συμβαίνουν ανά τακτά διαστήματα στον φλοιό της Γης.

– «Ο παλμός είναι ένα από τα λιγοστά σήματα που παράγονται σε τακτική βάση, με σαφήνεια και ακρίβεια. Η αιτία δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, ωστόσο υπάρχουν διάφορες πιθανές ερμηνείες, όπως τα κύματα στους ωκεανούς, τα ηφαίστεια, καθώς και η συσσώρευση και η εκτόνωση πίεσης μέσα σε ρωγμές γεμάτες νερό σε ιζηματογενή στρώματα κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα» εξηγεί ο Augland.

– «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτές οι δονήσεις συμβαίνουν με τέτοια ρυθμικότητα εδώ και τόσο πολλές δεκαετίες» επισημαίνει.

 

Αυτό που μας ενώνει - σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο

Τα σεισμικά σήματα γίνονται περισσότερο αισθητά στη Δυτική Αφρική, τη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Ωστόσο, καταγράφονται ως παλμός από τους σεισμογραφικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

– «Είναι συγκινητικό αλλά και αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ένα τοπικό φαινόμενο γίνεται αισθητό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο παλμός της Γης μας συνδέει με τον πλανήτη αλλά και μεταξύ μας» λέει η Juliana Xavier.