– Φυσικά, η ρύθμιση του λιπασματοδιανομέα είναι πολύ σημαντική για μένα. Είναι χρόνος και χρήματα που επενδύθηκαν σωστά, προστατεύει την επένδυσή μου, προστατεύει το περιβάλλον - και είναι εύκολο!

Όπως κάθε καλός αγρότης, ο Ρομπ γνωρίζει ότι τα θρεπτικά στοιχεία πρέπει να διανέμονται με ακρίβεια, ομοιόμορφα και με τη σωστή δόση σε όλο το χωράφι. Αυτό είναι το κλειδί αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση και την ποιότητα της καλλιέργεια σας – και την απόδοση των επενδύσεών σας.

– Έχετε αφιερώσει ήδη αρκετό χρόνο για να επιλέξετε το σωστό λίπασμα και χρήματα για να πάρετε ποιοτικά προϊόντα και εργαλεία, θα είναι κρίμα να μην κάνετε τις σωστές ρυθμίσεις στον λιπασματοδιανομέα. Κάτι τέτοιο θα σας κοστίσει όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τι πρέπει να ρυθμίσω και πώς μπορώ να το κάνω;

 

Out in the field taking soil samples

Η πρωινή ομίχλη θολώνει τον ορίζοντα έξω από το Σκότον, χωριό του βόρειου Λίνκολνσαϊρ, όπου ο Ρομπ Ράμσεϊ είναι η τρίτη γενιά που ασχολείται με το αγρόκτημα το οποίο ο παππούς του αγόρασε το 1957.

Ο Ρομπ βρίσκεται έξω στον αγρό με τους συμβούλους της Yara, Τζεζ Γουάρντμαν και Νάταλι Γούντ, και παίρνουν δείγματα εδάφους. Η ανάλυση της χημικής, φυσικής και βιολογικής κατάστασης του εδάφους θα βοηθήσει τον Ρομπ να επιλέξει το σωστό λίπασμα για τις φετινές καλλιέργειες. Το επόμενο βήμα είναι να βεβαιωθεί ότι έχει ρυθμίσει σωστά τον λιπασματοδιανομέα του για το λίπασμα που έχει επιλέξει.

– Μερικοί παραγωγοί περιμένουν να κάνουν τις ρυθμίσεις την ημέρα που θα βγουν στον αγρό για την εφαρμογή. Το καλό είναι πως μπορείτε να το κάνετε όποια στιγμή θέλετε εφόσον το σωστό λίπασμα έχει φτάσει στα χέρια σας. Φροντίστε να κάνετε τις ρυθμίσεις σας και στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι ο λιπασματοδιανομέας σας είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Πλέον είστε έτοιμοι για όλη τη σεζόν.

Make sure your spreader is ready and works as it should

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πώς να βεβαιωθείτε ότι ο λιπασματοδιανομέας σας είναι έτοιμος και λειτουργεί όπως πρέπει

 

Οι κόκκοι των λιπασμάτων ποικίλλουν σε μέγεθος και βάρος. Δύο κόκκοι του ιδίου μεγέθους μπορούν να εκτοξευτούν σε πολύ διαφορετικές αποστάσεις από τον ίδιο λιπασματοδιανομέα επειδή μπορεί να υπάρχει διαφορά στο βάρος τους – σκεφτείτε για παράδειγμα τη μπάλα του γκολφ σε σύγκριση με ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ..

– Για το λόγο αυτό, η χρήση χημικού λιπάσματος αποτελεί την καλύτερη επιλογή εάν επιθυμείτε ομοιόμορφη διανομή. Το χημικό λίπασμα περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία σε κάθε κόκκο, σε αντίθεση με τα blend λιπάσματα, όπου τα διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία έχουν διαφορετικό μέγεθος, σχήμα και βάρος – καθιστώντας δύσκολη την ομοιόμορφη διανομή κάθε στοιχείου, λέει η Νάταλι Γουντ.

Using a compound fertiliser is best practise when it comes to even spreading

 – Πρέπει όμως να γνωρίζετε πώς ακριβώς λειτουργεί ο λιπασματοδιανομέας σας με τα λιπάσματα που έχετε αγοράσει, προσθέτει ο Ρομπ.

– Εάν κάνετε μερικές δοκιμές θα βρείτε πολύ γρήγορα τις ρυθμίσεις που σας ταιριάζουν. Μιά δοκιμή με δίσκους, για παράδειγμα, θα σας δείξει πόσο ομοιόμορφα διανέμει τον κάθε τύπο λιπάσματος ο λιπασματοδιανομέας.

 A couple of simple test procedures will give you the settings you need

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πως να ρυθμίσετε σωστά τον λιπασματοδιανομέα

 

Ο Ρομπ και ο αδελφός του Άντυ έχουν το αγρόκτημα από κοινού. Κάθε χρόνο προσλαμβάνουν μια εταιρεία για να ελέγξει τις ρυθμίσεις του λιπασματοδιανομέα τους για τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς τύπους λιπασμάτων. Τοποθετούν δίσκους κατά μήκος του πλήρους πλάτους διανομής, οδηγούν το τρακτέρ με το λιπασματοδιανομέα, μετρούν τα αποτελέσματα και ρυθμίζουν τον λιπασματοδιανομέα έτσι ώστε ο κάθε τύπος λιπάσματος να κατανέμεται ομοιόμορφα.

 Adjust the spreader until each type of fertiliser is evenly spread

– Αυτές τις ρυθμίσεις απλά τις γράφουμε σε ένα σημειωματάριο, το οποίο έχουμε πάντα στο τρακτέρ. Μόλις έχω ένα λίπασμα που θέλω να χρησιμοποιήσω, μπορώ απλά να κοιτάξω τις σημειώσεις, να βρω τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, να ρυθμίσω το μηχάνημα και να βγω στον αγρό γνωρίζοντας ότι κάθε εκατοστό της καλλιέργειάς μου παίρνει αυτό που χρειάζεται και τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο.

The settings are simply put down into a notebook that we always keep in the tractor

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τι μπορώ να κάνω κατά την εφαρμογή του λιπάσματος για να διασφαλίσω μεγαλύτερη ακρίβεια;

 

Μπορείτε να κάνετε το τεστ με τους δίσκους και μόνοι σας εάν έχετε τον εξοπλισμό. Από την άλλη, ο Ρομπ προτιμά να το κάνουν οι εμπειρογνώμονες για αυτόν.

– Τα κάνουν όλα σε λιγότερο από μισή μέρα. Το να ξοδέψω διακόσια ή τριακόσια ευρώ για να μου κάνουν αυτές τις ρυθμίσεις ακριβώς πριν από την έναρξη της σεζόν, ειδικά από τη στιγμή που ξοδεύω πάνω από δέκα φορές περισσότερο για λίπασμα... θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Δεν προστατεύει μόνο την επένδυσή μου και το περιβάλλον, αλλά έχει να κάνει και με την περηφάνια και το πάθος μου ως αγρότης, λέει ο Ρομπ. 

it’s also about my pride and passion as a farmer

Το Σκότον είναι ένα μικρό και ήσυχο χωριό και το αγρόκτημα του Ρομπ είναι το μοναδικό που έχει απομείνει. Ο παππούς του ταξίδεψε από τη Σκωτία μαζί με έναν φίλο του ο οποίος σκεφτόταν να μετακομίσει εδώ και ήθελε κάποιον να τον συμβουλεύσει σχετικά με το αγρόκτημα που ήταν διαθέσιμο προς πώληση.

Όμως ο φίλος του άλλαξε γνώμη και έτσι ο παππούς του Ρομπ άρπαξε την ευκαιρία. Αγόρασε το αγρόκτημα επί τόπου, πούλησε το δικό του αγρόκτημα και έκανε μια καινούργια αρχή με την οικογένειά του στο Σκότον.

Για τον Ρομπ το να γίνει αγρότης όπως ήταν και ο μπαμπάς του ήταν ο μοναδικός στόχος από την αρχή.

– Ναι λοιπόν, εγώ πάντα ήθελα να γίνω αγρότης. Οδηγάω τρακτέρ από έξι χρονών. Έμαθα τα πάντα από τον πατέρα μου, βλέποντάς τον να δουλεύει στα χωράφια. Είμαι περήφανος που είμαι αγρότης, επειδή είμαι έξω στους αγρούς και τα χωράφια κάθε μέρα. Είμαι υπερήφανος που είμαι αγρότης, επειδή παρέχω τροφή στους συνανθρώπους μου. Είμαι υπερήφανος που είμαι αγρότης επειδή φροντίζω το περιβάλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ναι, είμαι υπερήφανος που είμαι αγρότης! 

Yeah, I'm just proud to be a farmer

Περισσότερες συμβουλές

Αυτές οι μικρές ιστορίες θα σας δείξουν πως και γιατί η επιλογή του σωστού λιπάσματος και η σωστή και ακριβής διανομή των θρεπτικών στοιχείων οδηγούν στις μέγιστες αποδόσεις. Παρακάτω θα βρείτε τις συμβουλές μας για την προστασία των επενδύσεών σας καθώς και του περιβάλλοντος:

Σχετικά άρθρα

Αποθήκευση λιπασμάτων

Αποθήκευση λιπασμάτων

Η σωστή αποθήκευση και η συντήρηση του λιπάσματος είναι σημαντική για την ασφάλεια. Όπου είναι δυνατόν, τα λιπάσματα πρέπει να αποθηκεύονται σε κλειστό, ασφαλές χώρο αποθήκευσης για την προστασία του προϊόντος από τον καιρό (ήλιο, βροχή κλπ.) και για να...
Χειρισμός και μεταφορά λιπασμάτων

Χειρισμός και μεταφορά λιπασμάτων

Είναι σημαντικό να χειρίζεστε και να μεταφέρετε τα λιπάσματα με ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας την υποβάθμιση της ποιότητας. Ο σωστός χειρισμός και η μεταφορά του λιπάσματος πρέπει να βασίζεται στις κλιματικές συνθήκες, τον τύπο του λιπάσματος και τον τρόπο...
Εφαρμογή λιπασμάτων

Εφαρμογή λιπασμάτων

Για την καλύτερη αξιοποίηση του λιπάσματος, θα πρέπει να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη διασπορά του λιπάσματος, στη σωστή αναλογία με βάση το επιθυμητό πλάτος διασποράς. Καταβάλλουμε διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας προσφέρουμε ένα προϊόν υψηλής...