Ένας σημαντικός αριθμός πειραματικών δοκιμών που έχει πραγματοποιηθεί στις κύριες ελαιοπαραγωγικές ποικιλίες της Ισπανίας με στόχο να προσδιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου έδειξε πως για τον κάθε ελαιώνα, η θρεπτική του κατάσταση, η υγεία των δένδρων, το στάδιο της παρενιαυτοφορίας αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν βασικό ρόλο.
Τα κύρια πειραματικά έχουν πραγματοποιηθεί στην Ταραγκόνα (TA) και την Κόρδοβα (CO), με αναλύσεις να έχουν γίνει σε περισσότερες από 50 ποικιλίες (ο μέγιστος αριθμός ήταν 74 ποικιλίες) για κάποιες παραμέτρους. Παρακάτω παρουσιάζεται μια σύνοψη των πειραματικών αυτών δοκιμών. Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, η ποικιλία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Το διάγραμμα στα δεξιά δείχνει την επίδραση των ίδιων παραμέτρων στην ποιότητα του ελαιολάδου. Η θρέψη της ελιάς, όπως και η άρδευση, φαίνεται ότι έχουν επίδραση στα λιπαρά οξέα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Οι διαφορετικές δόσεις αζώτου σε συνδυασμό με τον αριθμό αρδεύσεων επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, μειώνουν την πικρή του γεύση με τις αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα του λαδιού, αυξάνουν τις πολυφαινόλες και επηρεάζουν τους δείκτες οξύτητας.
επίσης οι εφαρμογές ασβεστίου και βορίου επηρεάζουν τις προδιαγραφές του ελαιολάδου, αυξάνοντας το ελαϊκό οξύ, αλλά και τη συνολική του ποιότητα.
Επιλέξτε το λίπασμα για την ελιά που σας ενδιαφέρει από τα παρακάτω