Λίπανση Ελιάς

Θρέψη και λίπανση Ελιάς
  • Τι λίπασμα να ρίξω στις ελιές μου;
  • Πόσες μονάδες από κάθε θρεπτικό στοιχείο χρειάζεται η ελιά;
  • Πότε πρέπει να εφαρμόσω τον κάθε τύπο λιπάσματος και γιατί; 
  • Είναι απαραίτητο να κάνω ανάλυση εδάφους του ελαιώνα μου;
  • Παρατηρώ χλώρωση στο ακραίο τμήμα των φύλλων στις ελιές μου, είναι έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου;

Αυτά είναι κάποια μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν τον Έλληνα αγρότη για την σημαντικότερη καλλιέργεια της χώρας μας, την ελιά. Μοιραζόμαστε την γνώση που έχουμε αναπτύξει τον τελευταίο αιώνα για την λίπανση της Ελιάς και σας την παρέχουμε μέσω της ιστοσελίδας μας.

Η ελιά είναι από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Τυνησία παράγουν πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες ανακατατάξεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ελιάς μεταξύ των παραπάνω χωρών, καθώς και στο ύψος παραγωγής, η Ελλάδα διατηρεί υψηλό μέσο όρο απόδοσης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του FAO.

Ας εξετάσουμε όμως τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των ελαιοδένδρων. Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση της ελιάς είναι η γονιμότητα. Ως γονιμότητα στην ελιά μπορούμε να ορίσουμε την ικανότητα του δένδρου να παράγει άνθη και καρπούς με κανονικά σπέρματα που να φτάνουν μέχρι την ωρίμανση. Η γονιμότητα της ελιάς επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες:

  • Άρδευση
  • Λίπανση
  • Φυτοπροστασία
  • Κλάδεμα
  • Φωτοπερίοδος
  • Θερμοκρασία

Η γονιμότητα εκφράζεται μέσω της διαδικασίας της ανθογένεσης, δηλαδή της διαφοροποίησης των ανθικών καταβολών, που πραγματοποιείται σε 2 βασικά στάδια:

  1. Η ανθογόνος επαγωγή είναι μια φυσιολογική διεργασία μέσω ορμονικού ερεθίσματος, που συμβαίνει από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, οπότε και διαμορφώνεται ο οφθαλμός.
  2. Η μορφολογική διαφοροποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία καθορίζεται αν ο οφθαλμός θα είναι ανθοφόρος ή βλαστοφόρος και ξεκινάει στο τέλος του χειμώνα και ολοκληρώνεται λίγο πριν την παρουσία του άνθους. Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί καθορίζει τον αριθμό των ανθών που θα μας δώσει το δένδρο.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επηρεάζουν την ανθογόνο επαγωγή και τη μορφολογική διαφοροποίηση είναι η φωτοπερίοδος, η θερμοκρασία (μεγάλες διακυμάνσεις επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα) και η διάρκεια ψύχους (>1200 ώρες θερμοκρασίας κάτω των 10oC).

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθογόνο επαγωγή και τη μορφολογική διαφοροποίηση είναι (1) η βλάστηση και η φυλλική επιφάνεια, (2) το ποσοστό νέων προς ώριμων φύλλων (οι ανθικές καταβολές πραγματοποιούνται στη βάση των φύλλων), (3) το μήκος βλαστών (μεγάλο μήκος βλαστών έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα άνθη), (4) η έγκαιρη συγκομιδή των καρπών (βελτιώνει την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς) και (5) το ποσοστό του καρποφόρου ξύλου (διετείς βλαστοί, οι οποίοι μας δίνουν και την καρποφορία).

 

sitari
sitari

Οδηγός λίπανσης για 21 καλλιέργειες

Kατεβάστε τον οδηγό λίπανσης της Yara για 21 καλλιέργειες που συναντάμε στην Ελλάδα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ YARA