Τροφοπενία καλίου χειροτερεύει από

  • Όξινα εδάφη (χαμηλό pH)
  • Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη (έκπλυση)
  • Συνθήκες ξηρασίας
  • Υψηλή βροχόπτωση (έκπλυση)
  • Εντατική άρδευση
  • Βαριά αργιλώδη εδάφη (ιλλίτης)
  • Εδάφη με χαμηλά αποθέματα Καλίου
  • Εδάφη πλούσια σε Μαγνήσιο

Κάλιο είναι σημαντικό για

  • Η πατάτα είναι φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε Κάλιο
  • Το Κάλιο είναι θρεπτικό στοιχείο που συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών και η διαθεσιμότητά του επηρεάζει με πολλούς τρόπους τις τελικές αποδόσεις της καλλιέργειας
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη μεγάλης αλλά και ποιοτικής παραγωγής
  • Αυξάνει τη φυλλική επιφάνεια ευνοώντας τη φωτοσύνθεση των φυτών
  • Αυξάνει το μέγεθος των κονδύλων
  • Ενισχύει τα στελέχη, κάνοντάς τα πιο στιβαρά και ανθεκτικά σε παθογόνα που προσβάλλουν την πατάτα
  • Βοηθάει τα φυτά να λειτουργήσουν καλύτερα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (υδατικό stress, υψηλές θερμοκρασίες)
  • Βελτιώνει τη διαχείριση του νερού μέσα στα φυτά και την καλύτερη λειτουργία τους
  • Προωθεί την κανονική ωρίμανση των κονδύλων
  • Έχει θετική επίδραση στη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων από τα φύλλα στους κονδύλους
  • Αυξάνει την περιεκτικότητα του αμύλου στους κονδύλους
  • Βελτιώνει τη διατηρησιμότητα των κονδύλων στην αποθήκη
  • Μειώνει το εσωτερικό καφέτιασμα της σάρκας
  • Μειώνει το μαύρισμα της πατάτας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος