Θρεπτικά στοιχεία
Τροφοπενία αζώτου χειροτερεύει από
- Εδάφη με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα pH
- Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη (έκπλυση)
- Χαμηλή οργανική ουσία
- Συνθήκες ξηρασίας
- Αυξημένες βροχοπτώσεις (έκπλυση) ή εντατική άρδευση
- Προσθήκη ή υψηλά επίπεδα μη αποσυντεθειμένων οργανικών ουσιών/κοπριάς (π
- χ
- άχυρο)
- Ταχέως αναπτυσσόμενες καλλιέργειες
Άζωτο είναι σημαντικό για
- την υποστήριξη μιας επαρκούς πράσινης φυλλικής επιφάνειας που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ηλιακή ακτινοβολία και προωθεί τη φωτοσύνθεση των φυτών
- Επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των ανθέων, τον αριθμό των λοβών, τον αριθμό των σπόρων ανά λοβό, το βάρος των σπόρων και την περιεκτικότητά τους σε λάδι
- Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η σωστή και ισορροπημένη χορήγηση του αζώτου είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη των επιθυμητών αποδόσεων