Λίπανση πατάτας

Πατάτα λίπανση

Χρειάζεστε συμβουλές για την επιλογή ενός σωστού προγράμματος λίπανσης στην καλλιέργεια της πατάτας, που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής σας;

Στη Yara, μετά από έναν αιώνα εξειδίκευσης στη θρέψη των καλλιεργειών, έχουμε τη γνώση γύρω από την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της πατάτας, δίνοντας κατάλληλες κατευθύνσεις στους παραγωγούς για μια επιτυχημένη παραγωγή.

 

liebigs-barrel.png

Η λίπανση της πατάτας, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα που επηρεάζει τη φυσιολογία της. Η γνώση του ρόλου του κάθε θρεπτικού στοιχείου στην ανάπτυξη και τη λειτουργία της πατάτας, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της σωστής και έγκαιρης παροχής του στα φυτά, ανάλογα με το ποιοτικό και ποσοτικό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε.

Οποιαδήποτε ανεπάρκεια ακόμα και ενός θρεπτικού στοιχείου, είναι αρκετή να περιορίσει την απόδοση της καλλιέργειας. Ο νόμος του Liebig (νόμος του ελαχίστου) περιγράφει πως η απόδοση του φυτού καθορίζεται από το στοιχείο εκείνο που βρίσκεται στη χαμηλότερη ποσότητα (περιοριστικός παράγοντας), ανεξάρτητα με την επάρκεια των υπολοίπων. Αυτό συχνά απεικονίζεται με το βαρέλι του Liebig, όπου οι σανίδες του αντιστοιχούν στα θρεπτικά στοιχεία ή άλλους περιοριστικούς παράγοντες.

sitari
sitari

Οδηγός λίπανσης για 21 καλλιέργειες

Kατεβάστε τον οδηγό λίπανσης της Yara για 21 καλλιέργειες που συναντάμε στην Ελλάδα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ YARA

Θρεπτικές ανάγκες της πατάτας

Μακροθρεπτικά στοιχεία

Η πρόσληψη των μακροθρεπτικών στοιχείων μεταβάλλεται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

7-patata-makrothreptika.jpg

Η απομάκρυνση των θρεπτικών στοιχείων διαφέρει από χωράφι σε χωράφι και σχετίζεται με την τελική παραγωγή (απόδοση). Οι πατάτες χρησιμοποιούν το Κάλιο περισσότερο από κάθε άλλο στοιχείο και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από αυτό του Αζώτου.
Για κάθε έναν τόνο πατάτας που παράγεται ανά στρέμμα, απομακρύνονται από το έδαφος περίπου 4kg Αζώτου και 6,5kg Καλίου.

 

10-patata-makro-kondyloi.jpg

9-patata-ixnostoixeia.jpg

 

Τόσο το Κάλιο όσο και το Άζωτο χρειάζονται από τα φυτά σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής τους ανάπτυξης, του σχηματισμού αλλά και της διόγκωσης των κονδύλων.

8-patata-aporrofisi-makro.jpg

 

 

Άζωτο (N)

Το Άζωτο είναι απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για τη διασφάλιση υψηλών αποδόσεων. Προωθεί την ανάπτυξη της καλλιέργειας, γι' αυτό θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο στα φυτά μετά από κάθε εφαρμογή του στο έδαφος (βασική και επιφανειακή λίπανση πατάτας). Η παρουσία του Αζώτου είναι κρίσιμη για την υποστήριξη μιας επαρκούς πράσινης φυλλικής επιφάνειας που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ηλιακή ακτινοβολία και προωθεί τη φωτοσύνθεση των φυτών.

Η επάρκεια των φυτών σε Άζωτο (κάλυψη των αναγκών)

  • Επιδρά θετικά στο μέγεθος των κονδύλων.
  • Επιδρά θετικά στο βάρος των κονδύλων.
  • Σε νιτρική μορφή, ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, του καλίου και του μαγνησίου από τα φυτά.

12-patata-azoto-kondyloi.jpg

13-patata-azoto-apodosh.jpg

 


Η υπερβολική χορήγηση του αζώτου (περίσσεια) 

  • Ευνοεί την υπέργεια ανάπτυξη του φυτού εις βάρος των κονδύλων (σχηματισμός, μέγεθος και βάρος).
  • Αυξάνει την ευαισθησία των φυτών σε παθογόνα.
  • Καθυστερεί την ωρίμανση των κονδύλων (οψίμιση).
  • Μειώνει τη συγκέντρωση του αμύλου, της ξηράς ουσίας και του ειδικού βάρους των κονδύλων κυρίως σε όψιμες εφαρμογές.
  • Μπορεί να οδηγήσει σε ποιοτική υποβάθμιση των κονδύλων.

14-patata-azoto-amylo.jpg


15-patata-azoto-ksira.jpg

patata-eswteriko-skasimo.jpg
Εικόνα. Εσωτερικό σκάσιμο της σάρκας από υπερβολική δόση αζώτου

 

Φώσφορος (P)

Ο Φώσφορος είναι σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για την ανάπτυξη και απόδοση της πατάτας. Αποτελεί συστατικό των νουκλεϊκών οξέων (DNA & RNA), είναι ουσιώδης για τη δημιουργία νέων φυτικών ιστών, αλλά και τη μεταφορά ενέργειας μέσα στο φυτό. Είναι στοιχείο που επιδρά θετικά στην αύξηση των αποδόσεων της πατάτας επηρεάζοντας πολλούς παράγοντες.

Η επάρκεια των φυτών σε Φώσφορο

  • Επιδρά θετικά στη δημιουργία ισχυρού ριζικού συστήματος και στην καλή εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι.
  • Αυξάνει τον αριθμό των σχηματιζόμενων κονδύλων ανά φυτό.
  • Αυξάνει το μέγεθος των κονδύλων.
  • Προωθεί την κανονική ωρίμανση των κονδύλων.
  • Ευνοεί τη σύνθεση και μεταφορά του αμύλου στους κονδύλους.

20-patata-fosforos-apodosh.jpg

 

22-patata-fosforos-kondyloi.jpg

 

25-patata-fosforos-iksodes.jpg

Κάλιο (K)

Η πατάτα είναι φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε Κάλιο. Το Κάλιο είναι θρεπτικό στοιχείο που συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών και η διαθεσιμότητά του επηρεάζει με πολλούς τρόπους τις τελικές αποδόσεις της καλλιέργειας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη μεγάλης αλλά και ποιοτικής παραγωγής.

Η επάρκεια των φυτών σε Κάλιο

  • Αυξάνει τη φυλλική επιφάνεια ευνοώντας τη φωτοσύνθεση των φυτών.
  • Αυξάνει το μέγεθος των κονδύλων.
  • Ενισχύει τα στελέχη, κάνοντάς τα πιο στιβαρά και ανθεκτικά σε παθογόνα που προσβάλλουν την πατάτα.
  • Βοηθάει τα φυτά να λειτουργήσουν καλύτερα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (υδατικό stress, υψηλές θερμοκρασίες).
  • Βελτιώνει τη διαχείριση του νερού μέσα στα φυτά και την καλύτερη λειτουργία τους.
  • Προωθεί την κανονική ωρίμανση των κονδύλων.
  • Έχει θετική επίδραση στη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων από τα φύλλα στους κονδύλους.
  • Αυξάνει την περιεκτικότητα του αμύλου στους κονδύλους.
  • Βελτιώνει τη διατηρησιμότητα των κονδύλων στην αποθήκη.
  • Μειώνει το εσωτερικό καφέτιασμα της σάρκας.
  • Μειώνει το μαύρισμα της πατάτας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

27-patata-kalio-apodosh.jpg

 

34-patata-kalio-kafetiasma.jpg

 

Ασβέστιο (Ca)

Το Ασβέστιο είναι βασικό στοιχείο για την πατάτα και απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της δομής των κυτταρικών τοιχωμάτων και αυξάνει την αντοχή τους στα διάφορα παθογόνα. Προωθεί τη διαίρεση και επιμήκυνση των κυττάρων, συντελώντας στην επίτευξη μιας μεγάλης παραγωγής.

Η απορρόφηση του Ασβεστίου γίνεται μέσα από το κύριο ριζικό σύστημα των φυτών και μεταφέρεται στο υπέργειο μέρος τους μέσω των αγγείων του ξύλου με το ρεύμα της διαπνοής (ανοδική κίνηση του νερού). Το Ασβέστιο που φτάνει στα φύλλα της πατάτας ακινητοποιείται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στοιχεία (N, P, K) και δεν μπορεί να μετακινηθεί οριζόντια ή κάθετα προς τους κονδύλους.

Η τροφοδοσία των κονδύλων με Aσβέστιο γίνεται μέσω των ριζικών τριχιδίων και των στολώνων την περίοδο που είναι ήδη σχηματισμένοι. Από την έναρξη σχηματισμού των κονδύλων και έπειτα, η συχνή τροφοδοσία με Aσβέστιο βελτιώνει ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή. 

patata-ca-kinisi.jpg

 

Η επάρκεια των φυτών με Ασβέστιο

  • Βοηθάει στην ανάπτυξη ενός καλού και υγιούς ριζικού συστήματος (μικρότερη ένταση σε ασθένειες, νηματώδεις, έντομα).
  • Αυξάνει το μέγεθος των κονδύλων μεγαλώνοντας τις τελικές αποδόσεις παραγωγής.
  • Ενισχύει τη δομή της επιδερμίδας των κονδύλων και εμποδίζει την προσβολή παθογόνων στο χωράφι.
  • Βελτιώνει τις συνθήκες λειτουργίας των φυτών σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που τα φυτά καταπονούνται (υδατικό και θερμοκρασιακό stress).
  • Ενισχύει τη δομή της επιδερμίδας των κονδύλων εμποδίζοντας την προσβολή παθογόνων στην αποθήκη (Erwinia, ριζοκτόνια, ελμινθοσπορίαση).
  • Περιορίζει την απώλεια υγρασίας από τους κόνδυλους στην αποθήκη.
  • Μειώνει τα εσωτερικά καφετιάσματα της σάρκας που προκαλούν ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.
  • Βελτιώνει την ποιότητα της πατάτας στο μαγείρεμα εμφανίζοντας λιγότερα καφετιάσματα.

48-patata-asvestio-kondyloi.jpg

46-patata-asvestio-apodosh.jpg

45-patata-asvestio-kafetiasma.jpg

 

Το Ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε προβληματικά εδάφη υψηλής αλατότητας. Φυτά που καλλιεργούνται σε τέτοια εδάφη παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα έλλειψης Aσβεστίου όπως καψίματα στις άκρες των φύλλων, απορρίψεις φύλλων και καθυστερημένη ανάπτυξη. Η προσθήκη Aσβεστίου σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα χλωριούχου νατρίου βελτιώνει την ανάπτυξη των φυτών έως και 80% (Dr Howard E. Joham, 1973, Kent, L.M et al. 1985).

38-patata-asvestio-stres.jpg

 

Μαγνήσιο (Mg)

Το Μαγνήσιο είναι συστατικό της χλωροφύλλης και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της φωτοσύνθεσης. Βοηθάει στο σχηματισμό πολλών ενώσεων όπως σάκχαρα, λίπη, έλαια και συμμετέχει στο μεταβολισμό και τη μεταφορά του φωσφόρου (συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές διεργασίες που λαμβάνει μέρος και ο φώσφορος). Σοβαρή ανεπάρκεια Μαγνησίου μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις έως και 15%.

49-patata-magnisio-apodosh.jpg

 

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις NH4+ , Ca+2, K+ στο έδαφος ασκούν ανταγωνιστική επίδραση στην πρόσληψη του Mg. Όταν το επίπεδο του Ασβεστίου στους καρπούς είναι χαμηλό και κάτω από ορισμένες τιμές, το Μαγνήσιο παίρνει τη θέση του στις κυτταρικές μεμβράνες και ενισχύεται η προδιάθεση για την εκδήλωση φυσιολογικών ανωμαλιών στους κονδύλους. Σε γενικές γραμμές το Μαγνήσιο αποτελεί ουσιαστικό θρεπτικό στοιχείο που επηρεάζει θετικά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της παραγωγής.

Η επαρκεια των φυτών σε Μαγνήσιο

  • Αυξάνει την περιεκτικότητα της ξηράς ουσίας στους καρπούς.
  • Αυξάνει το ειδικό βάρος των κονδύλων.
  • Αυξάνει το μέγεθος των κονδύλων.
  • Αυξάνει την περιεκτικότητα του αμύλου στους κονδύλους βελτιώνοντας τη γεύση τους.
  • Βελτιώνει τη διατηρησιμότητα των κονδύλων στην αποθήκη.
  • Μειώνει τους μεταχρωματισμούς της σάρκας από φυσιολογικά αίτια.
  • Βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (λιγότερα καφετιάσματα).

 

Θείο (S)

Το Θείο αποτελεί συστατικό κάποιων σημαντικών αμινοξέων που αποτελούν τις πρόδρομες ουσίες για τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Είναι επίσης συστατικό της βιταμίνης Β1 που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ριζών. Η συγκέντρωσή του στα φυτά εξαρτάται από αυτήν του Αζώτου, γι΄ αυτό και η σχέση Ν:S είναι κρίσιμη. Η ποσότητα που απαιτείται από τα φυτά είναι κοντά στα επίπεδα του Μαγνησίου. Το Θείο ευνοεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κονδύλων έχοντας ρόλο στη μείωση της σπογγοσπρορίασης της πατάτας.

54-patata-theio-aktinomikosi.jpg

 

 

Ιχνοστοιχεία

Βόριο (B)

Το Βόριο είναι θρεπτικό στοιχείο που ενώ χρειάζεται από το φυτό σε μικρές ποσότητες, η έλλειψή του επηρεάζει σημαντικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής.
Ο βασικός ρόλος του Βορίου σχετίζεται με την ανάπτυξη των άκρων των ριζών και των βλαστών αλλά και τη γονιμοποίηση του άνθους.
Είναι στοιχείο που βοηθάει την απορρόφηση του Ασβεστίου από τα φυτά ενισχύοντας τη σταθεροποίησή του στα κυτταρικά τοίχωματα. Έχει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της αντοχής της επιδερμίδας και τη μεγαλύτερη διατηρησιμότητα των κονδύλων στην αποθήκη. Τέλος επιδρά θετικά στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πατάτας κατά το μαγείρεμα μειώνοντας τα μαυρίσματα της σάρκας.

55-patata-vorio-asvestio.jpg

 

 

Μαγγάνιο (Mn)

Το Μαγγάνιο συμπεριφέρεται παρόμοια με το Μαγνήσιο στο φυτό της πατάτας, υποστηρίζοντας πολλές βιοχημικές λειτουργίες. Αντίθετα με το Μαγνήσιο, το Μαγγάνιο είναι εξαιρετικά δυσκίνητο στο φυτό και μεταφέρεται κυρίως στους νεαρούς ιστούς.

58-patata-magganio-apodosh.jpg

59-magganio-ksira.jpg

 

Λοιπά Ιχνοστοιχεία

Όπως είπαμε και στην αρχή της ενότητας, όλα τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των φυτών. Ο Σίδηρος, ο Ψευδάργυρος, ο Χαλκός, το Μολυβδαίνιο, είναι στοιχεία που χρειάζονται από τα φυτά της πατάτας σε μικρές ποσότητες και συμμετέχουν σε κρίσιμες λειτουργίες που ευνοούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.
Γι' αυτό και ένα πλήρες ισορροπημένο πρόγραμμα λίπανσης της πατάτας με όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας και την επίτευξη των αναμενόμενων αποδόσεων.

Λίπανση Πατάτας

Ένα πλήρες πρόγραμμα λίπανσης για την πατάτα θα πρέπει να στηρίζεται στην ισορροπημένη παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά. Όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια και συμμετέχουν στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων, αλλά και υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Η εξέλιξη της καλλιέργειας και οι τελικές αποδόσεις επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η σύσταση και γονιμότητα του εδάφους, το είδος της προηγούμενης καλλιέργειας, τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, η πυκνότητα σποράς, η διαχείριση του νερού, οι καλλιεργητικές πρακτικές, οι κλιματολογικές συνθήκες, η φυτοπροστασία και φυσικά η λίπανση.

Η πατάτα είναι μια απαιτητική καλλιέργεια σε λίπασμα λόγω της υψηλής παραγωγικότητάς της. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ενδεικτικές ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που απομακρύνονται κατά τη συγκομιδή 1000Kg πατάτας (κονδύλων).

Θρεπτικά στοιχεία

Ποσότητα ανά 1000Kg κονδύλων

Άζωτο

4,0 Kg

Φώσφορος

0,6 Kg

Κάλιο

6,5 Kg

Ασβέστιο

0,1 Kg

Μαγνήσιο

0,35 Kg

Θείο

0,31 Kg

Βόριο

3,4 gr

Ψευδάργυρος

1,7 gr

Χαλκός

3,0 gr

Μαγγάνιο

1.5 gr

Σίδηρος

4,1gr


Οι ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία μεταβάλλονται καθώς το φυτό της πατάτας σταδιακά εξελίσσεται. Η λιπαντική τακτική έχει σκοπό να καλύψει τις ανάγκες αυτές στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι το 70% του αζώτου, το 60% του φωσφόρου και το 80% του καλίου, απαιτούνται από την καλλιέργεια μέχρι και το ξεκίνημα του γεμίσματος των κονδύλων.

7-patata-makrothreptika.jpg



H λίπανση είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες που επιδρούν στο μέγεθος των κονδύλων, στο σχήμα τους, στον αριθμό τους ανά φυτό, στην περιεκτικότητά τους σε ξηρά ουσία και άμυλο, στην εμφάνισή τους, στη φυσιολογία τους, στην αποθήκευση και στην ποιότητά τους στο μαγείρεμα. Ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός προγράμματος λίπανσης θα πρέπει να βασίζεται πάντοτε στις παραμέτρους που θέλουμε να επηρεάσουμε περισσότερο.

Για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι θρεπτικές ανάγκες της πατάτας που θα οδηγήσουν στην κατάλληλη επιλογή του βασικού λιπάσματος, είναι καλό να υπάρχει διαθέσιμη μια σχετικά πρόσφατη ανάλυση εδάφους.

Τα προϊόντα της σειράς YaraMila προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα τύπων Ν-P-K με δευτερεύοντα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της πατάτας για μια ισορροπημένη και αποδοτική λίπανση.

Τα βασικά λιπάσματα είτε εφαρμόζονται επιφανειακά σε ολόκληρη την επιφάνεια του εδάφους πριν από τη φύτευση των κονδύλων και στη συνέχεια ενσωματώνονται στο έδαφος , είτε εφαρμόζονται γραμμικά κατά τη διάρκεια της σποράς. Οι τρόποι αυτοί εφαρμογής παρουσιάζουν ο κάθε ένας τα δικά του πλεονεκτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότερη διαθεσιμότητα των λιπασμάτων και καθορίζονται κυρίως από το μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει ο παραγωγός.

Οι γραμμικές εφαρμογές που γίνονται συνεχόμενα για πολλά έτη θα πρέπει να εναλλάσσονται με μια καθολική (κάθε 2-3 έτη), ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα δημιουργίας συγκεκριμένων ζωνών γονιμότητας και παραλλακτικότητας μέσα στο ίδιο χωράφι.

Η βασική λίπανση της πατάτας αποτελεί το πρώτο χρονικά κομμάτι της λιπαντικής τακτικής. Ένα σύνθετο λίπασμα N-P -K, πλούσιο σε δευτερεύοντα στοιχεία και ιχνοστοιχεία είναι βασικής σημασίας για ένα πλήρες και ισορροπημένο ξεκίνημα της πατάτας. Η σειρά λιπασμάτων YaraMila με τη μοναδική τεχνολογία της πέρλας, είναι ειδικά σχεδιασμένη για καλλιέργειες υψηλής αξίας και ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της πατάτας.
Για μια επιτυχημένη εγκατάσταση της καλλιέργειας, τα YaraMila COMPLEX, YaraMila TIGER, ή YaraMila ORO είναι ιδανικές επιλογές για την εφαρμογή τους πριν ή κατά τη διάρκεια της φύτευσης. Τροφοδοτούμε έτσι σταθερά την καλλιέργεια με Άζωτο σε ισορροπημένη μορφή (νιτρικό και αμμωνιακό άζωτο) καλύπτοντας σταθερά τις ανάγκες τις καλλιέργειας από το ξεκίνημά της.


Πέρλες YaraMila - Υπεροχή στον φώσφορο

Η σειρά YaraMila, με την τεχνολογία φωσφόρου P-Extend, είναι εμπλουτισμένη με 3 διαφορετικές μορφές Φωσφόρου που εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση και παραγωγή στην πατάτα. Ο συνδυασμός ορθοφωσφορικών και πολυφωσφορικών μορφών με φωσφορικό διασβέστιο σε ιδανικές αναλογίες, παρέχει άμεση, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας διαθεσιμότητα φωσφόρου σε ένα ευρύ φάσμα εδαφικών συνθηκών.

Τα παραπάνω λιπάσματα της σειράς YaraMila περιέχουν Κάλιο σε θειικές μορφές για τον επαρκή εμπλουτισμό των εδαφών και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους από τα φυτά.

Τα YaraMila είναι σύνθετα λιπάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά το φύτρωμα της πατάτας. Η μεγάλη διαλυτότητα των YaraMila είναι το προνόμιο για την αξιοποίησή τους σε σπαστές εφαρμογές ακόμα και μετά τη φύτευση, εμπλουτίζοντας συνεχώς την καλλιέργεια με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Το ασβέστιο είναι βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της δομής των κυτταρικών τοιχωμάτων, αυξάνοντας την αντοχή τους στα διάφορα παθογόνα. Ευνοεί τη διαίρεση και επιμήκυνση των κυττάρων, παράγοντα σημαντικό για την επίτευξη μιας μεγάλης παραγωγής.

Νιτρικό Ασβέστιο = Λίπανση με YaraLiva

Η προσθήκη του YaraLiva NITRABOR ή YaraLiva TROPICOTE στο στάδιο του σχηματισμού των κονδύλων

  • Αυξάνει το μέγεθος των κονδύλων μεγαλώνοντας τις τελικές αποδόσεις παραγωγής
  • Ενισχύει τη δομή της επιδερμίδας των κονδύλων και εμποδίζει την προσβολή τους από παθογόνα στο χωράφι
  • Βελτιώνει τις συνθήκες λειτουργίας των φυτών σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που τα φυτά καταπονούνται (υδατικό και θερμοκρασιακό stress)
  • Εμπλουτίζει την καλλιέργεια με τις αναγκαίες ποσότητες ασβεστίου που βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, την αποθήκευση και το μαγείρεμα.


Υπενθυμίζεται πως το 60-80% όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για την πατάτα θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στα φυτά μέχρι και την έναρξη του γεμίσματος των κονδύλων.

Το πρόγραμμα λίπανσης της Yara ανταποκρίνεται άριστα στην απαίτηση αυτή, εξασφαλίζοντας καλύτερη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων, ενισχύοντας την παραγωγή, το μέγεθος, το βάρος, τον αριθμό των κονδύλων και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.


Υδρολίπανση με YaraTera

Όταν υπάρχει η δυνατότητα υδρολίπανσης στην καλλιέργεια, η λιπαντική τακτική μπορεί να αλλάξει χρονικά διευρύνοντας σημαντικά τους χρόνους εφαρμογής των λιπασμάτων. Με την υδρολίπανση μας δίνεται η δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της καλλιέργειας με σημαντικά πλεονεκτήματα στην καλύτερη αξιοποίηση των λιπασμάτων από τα φυτά.

Οι προϊοντικές σειρές YaraTera KRISTALON και YaraTera DELTASPREY είναι κρυσταλλικά λιπάσματα υψηλής διαλυτότητας με πολλαπλά θρεπτικά στοιχεία που διασφαλίζουν την πλήρη διαθεσιμότητάς τους στα φυτά.

Το YaraTera CALCINIT είναι υδατοδιαλυτό νιτρικό ασβέστιο , ειδικά σχεδιασμένο για όλα τα συστήματα υδρολίπανσης. Διαλύεται γρήγορα στο νερό και εξασφαλίζει την άμεση διαθεσιμότητα του αζώτου και ασβεστίου στην καλλιέργεια.

Ενισχύστε διαφυλλικά την πατάτα με προϊόντα της σειράς YaraVita

Το YaraVita CROP BOOST είναι προϊόν της σειράς των Διαφυλλικών Λιπασμάτων της Yara. Πρόκειται για συμπυκνωμένα υγρά σκευάσματα σχεδιασμένα για να λειτουργούν σαν ταχείας δράσης ‘’καύσιμα’’ για την ενέργεια των φυτών, ενισχύοντάς τα κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξής τους ή βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες.

Το YaraVita CROP BOOST είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων που:

• ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών όταν εφαρμοστεί νωρίς, μετά το φύτρωμα της καλλιέργειας,
• ενισχύει τον αριθμό των κονδύλων ανά φυτό όταν εφαρμοστεί στην έναρξη της κονδυλοποίησης,
• ενισχύει το γέμισμα των κονδύλων προσφέροντας βάρος και μεγαλύτερη περιεκτικότητα ξηράς ουσίας, όταν εφαρμοστεί στο γέμισμα των κονδύλων.

patata-diafylliki-lipansi.jpg


Το YaraVita SENIPHOS είναι επίσης προϊόν της σειράς των Διαφυλλικών Λιπασμάτων της Yara. Είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων εμπλουτισμένος με Aσβέστιο, για τη διαφυλλική στήριξη της καλλιέργειας με αυτό το πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο.

Το YaraVita SENIPHOS αποτελεί ιδανικό προϊόν που:

• ενισχύει τον αριθμό των κονδύλων ανά φυτό όταν εφαρμοστεί στην έναρξη της κονδυλοποίησης
• ενισχύει το γέμισμα των κονδύλων προσφέροντας βάρος και μεγαλύτερη περιεκτικότητα ξηράς ουσίας, όταν εφαρμοστεί στο γέμισμα των κονδύλων.

patata-fosforos-kondyloi-seniphos.jpg

Κάντε κλικ ή πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα λίπανσης για την Πατάτα:

1.PNG